"Mesec u znaku Dubravke Ugrešić" Foto:Promo/UK Parobrod

Program ''Mesec u znaku Dubravke Ugrešić'' donosi razgovor o književnici, naučnici, publicistkinji koja nas je napustila pre godinu dana, a održaće se u subotu 23. marta od 19 časova u UК Parobrod.

O najvažnijim knjigama ove glasogovornice južnoslovenskih ali i evropskih kultura govoriće Merima Omeragić, viša naučna istraživačica pri Centru za interdisciplinarne studije, prof. dr Zdravko Grebo sa Univerziteta u Sarajevu, Žarka Svirčev, viša naučna saradnica Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, uz moderiranje Кatarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu.

Dubravka Ugrešić (27.03.1949. Кutina – 17.03.2023. Amsterdam) se jugoslovenskoj kulturnoj javnosti nametnula još krajem 1970-ih godina,sa svojom književnošću za decu i ranom prozom,kao i teorijsko-naučnim radovima u oblasti Slavistike. Razvlastila je dominantni književni diskurs i ostavila izuzetan doprinos osvetljavanju opasnog nevidljivog ( pitanje identiteta, pozicije žene u književnosti i ženskog književnog kanona). U isto vreme, Ugrešić je svojim glasom doprinela svetskoj afirmaciji našeg pripovedanja u žanrovima priče, eseja i romana.

Dubravka Ugresic
Dubravka Ugresić, Foto:AGF s.r.l. / Shutterstock Editorial / Profimedia

Godine 1993, Ugrešić je napustila svoju zagrebačku adresu. Nekoliko godina živela je “nomadskim životom“ između Evrope i Amerike, sve dok nije uzela holandsko državljanstvo i skrasila se u Amsterdamu. Izjašnjavala se kao postnacionalna ili transnacionalna književnica, jer svako etničko i nacionalno etiketiranje smatrala je oblikom državno legalizovanog nasilja.

Bonus video: Proglašenje dobitnika Nobela za književnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar