Dubravka Ugresic
Dubravka Ugresić, Foto:AGF s.r.l. / Shutterstock Editorial / Profimedia

U 73. godini danas je u Amsterdamu preminula je hrvatska i jugoslovenska spisateljica Dubravka Ugrešić. Bila je jedna od najpoznatijih i najcenjenijih autorki sa ovih prostora.

Dubravka Ugrešić je bila književnica i publicistkinja. Autorka je brojnih dela, između ostalih i „Poza za prozu“, „Štefica Cvek u raljama života“, „Život je bajka“, „Forsiranje romana-reke, „Američki fikcionar“, „Kultura laži“, „Muzej bezuvjetne predaje“, „Zabranjeno čitanje“, „Ministarstvo boli“, „Nikog nema doma“, „Baba Jaga je snijela jaje“, „Lisica“ i „Doba kože“.

Prevođena je na više od dvadeset jezika.

Završila je komparativnu i rusku književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dvadesetak godina radila je u Institutu za nauku o književnosti pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Početkom devedesetih piše eseje protiv nacionalizma, rata i etničke mržnje (kasnije sakupljene u zbirci Kultura laži), zbog čega je hrvatski mediji i hrvatska javnost proglašavaju „izdajnicom“, „narodnim neprijateljem“ i „vješticom”. Godine 1993. Dubravka Ugrešić napušta Hrvatsku i otada živi u inostranstvu (najčešće se zadržava u Holandiji), gde piše, predaje na američkim i evropskim univerzitetima i sarađuje u evropskim novinama i časopisima.

Možda je najpoznatija po kratkom romanu „Štefica Cvek u raljama života“, s podnaslovom Patchwork roman, u kojem se postmodernistički, ironično i duhovito igra trivijalnom literaturom (ljubavni roman). Štefica je, nakon ustanovljene popularnosti, 1984. uspešno prebačena i na film („U raljama života“, Rajka Grlića).

Za roman „Forsiranje romana reke“ dobila je NIN-ovu nagradu 1988, kao prva žena dobitnik tog priznanja.

Poslednje dve godine pominjala se kao jedan od glavnih kandidata za Nobelovu nagradu za književnost.

„Cio taj medijski cirkus oko dodjele Nobelove nagrade za književnost više šteti nego što koristi. Upravo taj beskoristan cirkus otkriva bolnu istinu: književnici jesu postali konji za trku i klađenje, jer ih je tako pozicioniralo globalno književno tržište“, rekla je slavna književnica u intervjuu za „Nedeljnik“ pre dve godine.

Predstava „U raljama života“ u režiji Andreja Nosova, po čuvenom romanu Dubravke Ugrešić, premijerno je izvedena u oktobru 2021, u Beogradskom dramskom pozorištu.

Pred kraj života Dubravka Ugrešić se bavila i izložbenim radom. Njena izložba pod nazivom „Crvena škola“ sastojala se od školskih bukvara koje je književnica skupljala a izložba je u novembru 2022. bila postavljena u Beogradu u sklopu 59. Oktobarskog salona.

Bonus video: Hristina Popović – govor sa komemoracije Dejanu Tiagu Stankoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare