Foto: ULUPUDS/Promo

Izložbe modela „Belo na belo“ Dragane Nikolajević i Vesne Matijević biće otvorena u četvrtak, 19. januara u 19 časova u Maloj galeriji ULUPUDS-a, saopštili su organizatori.

Spoj umetnosti, tradicije i savremenog kostima su ključne reči kojima su se autorke vodile kroz projekat „Belo na belo“. Početna ideja proizašla je iz potrebe da se tradicionalni kostim pretoči u savremeni odevni predmet i da se na taj način naše kulturno nasleđe približi publici i konzumira na nov način.

Skica Dragane Nikolajević Foto: ULUPUDS/Promo

Reinterpretacija kulturnog nasleđa ima za cilj očuvanje tradicije koja je od ključnog značaja za razvoj umetnosti. Autorke su spontano došle do zajedničke teme, ali je svaka na svoj način interpretirala tradicionalni kostim.

Umetnice su svoj istraživački rad počele u tradicionalnom kostimu naroda Vojvodine jer obe vezuju svoje poreklo za ovaj deo Srbije. Sam kostim, ornamenti i motivi su prilagođeni vremenu u kojem živimo. To je zahtevna faza rekonstrukcije, kako bi se tradicionalni elementi preveli u savremene modne detalje i odevne predmete.

Rad Dragane Nikolajević  Foto: ULUPUDS/Promo

Dragana Nikolajević je diplomirala na Katedri za kostim i savremeno odevanje na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Osnovala je DNK modni studio a potom razvija kreativnu saradnju sa Kulturnim centrom Beograda, za koji do danas dizajnira različite proizvode sa motivom Beograda i njegovih kulturnih znamenitosti. Bavi se i dizajnom proizvoda namenjenih reklamnim kampanjama. Dizajnirala je radnu odeću za brojne kompanije,a posebno je značajna koncertna garderoba za Beogradsku Filharmoniju. Dobitnica Godišnje nagrade ULUPUDS-a za stvaralaštvo.

Rad Vesne Matijević Foto: ULUPUDS/Promo

Vesna Matijević je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Katedri za savremeno odevanje. Predavala je na Accademia del Lusso Modni dizajn, Istorija kostima i Dizajn i tehnologija materijala. Bila je vlasnica modnog studija VM, radila kao modni dizajner u AMC-Afrodite mode collection… Dobitnica je Zlatne i Srebrne košute za žensku kolekciju, Plakete ULUPUDS-a za postignut visok umetnički domet, dva Prstena Zlatni paun za najbolje autorske kolekcije, Modne statue Oskar za kreatora godine…

Izložba će biti otvorena do 28. januara 2023. godine.

Bonus video: Izložba kostima iz serije „Nečista krv“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar