Knjige, knjiga, korice, korica, seks, opis seksa,
Foto: Shutterstock/Promo

"Seks je jedan od devet razloga reinkarnacije, ostalih osam su nebitni", misao je Henrija Valentajna Milera (1891-1980), američkog pisca čiji su romani smatrani vrhuncem razvrata i bluda, rušili društvene tabue i zgražavali puritansku Ameriku.

„Scena seksa ne opisuje nužno uvek istinski dobar seks, ali je uvek primer dobrog pisanja“, kazala je američka književnica Elizabet Benedikt. S njom se složio i Rouvan Samervil, autor romana „The End of Sleep“ i „The Shape of Her“.

Govoreći o književnosti u kojoj su najbolje opisane intimne scene, prema Samervilovom mišljenju, prvo mesto zauzima kultno delo Vladimira Nabokova „Lolita“. Iako opisuje zabranjenu ljubav Humberta Humberta prema maloletnoj poćerki, Samervil smatra da je to roman nabijene strasti u kojem su erotičnost, satira i ironija savršeno izbalansirani i dočarani bez ijedne mane.

Na svoj popis autora koji znaju kako da dočaraju ljubavnu strast, smestio je i „Platformu“ francuskog buntovnika Mišela Uelbeka. Iako priznaje da mu Uelbekov roman nije ni najmanje prijao, njegov opis hladnog i mehaničkog seksualnog odnosa, smatra i više nego pogođenim.

Na lestvici top deset dela koja obiluju erotikom i dobrim opisima seksa uvrstio je i „Drakulu“ Brama Stokera, roman „Ljubavnik Lady Chatterley“ D.H. Lawrence i „Krvavu odaju“ Angele Carter.

Kritičarka „Gardijana“ Nijam Kembel u svom tekstu „Šta čini dobru seks scenu u književnosti“ ističe da je danas teško izdvojiti „kvalitetnu erotsku književnost jer u skladu sa kapitalističkim društvom aplikacija i metropola vrlo često može da bude jadna i odvratna“.

– Kada se napiše dobro, scena seksa neće samo uznemiriti, već će uneti neku vrstu vrtoglavice u iskustvo čitanja – želja, stvarna želja, nije čak ni posebno verbalna. Kada je prikrivena, a snažna to je kao da dodirnete ranu – potresno, trenutno otkriće bola – piše Nijam Kembel i dodaje:

– U svim najboljim erotskim spisima koje sam pročitala – otkriva se izvesna prijatna tama. Ne tama obične mizoginije, već idiotskog zadovoljstva ili izuzetne nežnosti. Da objasnim, mogla bih da kažem da je idiotsko zadovoljstvo protagonista Mišela Uelbeka koji posmatra tinejdžere nalik nimfama kako se prskaju pod tušem „kao vidre“, dok je nežnost – dva muškarca u romanu Kejt O’Brajan – zbog čega je cela knjiga zabranjena u Irskoj. Kao tinejdžerka pročitala sam pismo Artura Remboa Polu Verlenu nakon što ga je ovaj napustio: „Obećavam“, kaže on, „da ću biti dobar“. Iako je Verlen kasnije upucao Remboa u ruku i bio uhapšen, ovo je i dalje jedan od najtužnijih, najseksipilnijih erotskih ljubavnih krikova koje sam ikada pročitala, kao i cela Remboova „Sezona u paklu“.

Kembel je izdvojila top 10 najboljih opisa seksa u književnosti:

„Hood“, Emme Donoghue

Pročitala sam ovu knjigu na koledžu, zgnječena u krevet svog dečka, gde smo čitali domaći zadatak da bismo se ugrejali. Fantom, sećao se seksa sa bradavicama koje su sijale pred očima. „Red velvet“ kolač. Smrt.

Foto: Promo

„The Pearl Fishers“, Colm Tóibín

U nekoliko Toibinovih dela vidi se muška figura kako se skromno svlači pored kreveta, kao da je stidljiva, čak i nakon seksa. To je mala lebdeća slika za privatnost – ljubavni objekat kao nespoznatljiv – i prelepa je.

„Cleanness“, Garth Greenwell

Planarni stil i odsustvo navodnika i znakova, znači da nikada ne znate šta će se sledeće dogoditi u hladnom, iskrenom, seksi uznemirujućem svetu ove knjige.

Foto: Promo

Middlesex by Jeffrey Eugenides

Dve „devojke“ (pa, jedna devojka i jedna nebinarna osoba) se spontano ljube pod vodom, a nečiji dah je „slatki lek“.

Foto: Promo

Wetlands by Charlotte Roche

Čudno, zaista, setiti se koliko je ova knjiga bila kontroverzna. Između ostalog, tačno beleži zadovoljstvo u kupatilu i lagano okretanje štapića u prvom delu ušnog kanala kako bi se postigao histerični orgazam.

Foto: Promo

Dead Dog by Philip Ó Ceallaigh

Jedan tihi paragraf u ovoj priči o umoru srednjih godina, umirućim prijateljima i odsutnim ljubavnicima, prikazuje glavnog junaka kako leži nag na sofi i razmišlja o ženi čije lice je postajalo u fazama „sve lepše dok su vodili ljubav“.

The Platonic Blow by WH Auden

Komad prijatnog uzbuđenja… Nikada nisam prebolela letnji vazduh koji miriše „kao u svlačionici“.

A Romantic Weekend by Mary Gaitskill

Pročitala sam ovo tokom jednog od najmanje romantičnih vikenda u svom životu, skrivajući se od svojih mučitelja u ogromnoj kadi. Ne kažem da je bilo neprijatno.

The Folding Star by Alan Hollinghurst

Ovaj roman ide tamo gde „Smrt u Veneciji“ nije mogla.

Foto: Promo

Delta of Venus by Anaïs Nin

Htela sam ovde da stavim nešto daleko ekstremnije, ali moram još da radim u javnoj službi i da gledam roditelje u oči. Knjiga je više narativ iz snova nego serija scena seksa. Ali je vešto, umetnički i uznemirujuće.

Foto: Promo

Bonus video: Zašto je važno da čitamo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar