Foto:Promo

Izložba umetnika Nemanje Mate Đorđevića biće otvorena 11. oktobra u Galeriji "Lazar Vozarević" u Sremskoj Mitrovici.

Izložba „Mate“ svojevrstan je uvod u svetkovanje „Novembarskih dana“, tradicionalne gradske manifestacije ispunjene sadržajima iz kulture, saopštili su iz sremskomitrovačke galerije koja nosi ime velikog slikara Lazara Vozarevića.

Na postavci „Mate“ jedan od najnagrađivanijih autora mlađe generacije Nemanja Mate Đorđević publici će predstaviti slike velikih formata i skulpture koje su nastale u prethodne dve godine.

„Mate, slikar noći, nesanice, apokaliptičnih stanara naše podsvesti, koloritom i izuzetnom crtačkom veštinom, odvešće posetioce u svet nesvesnog, nedosanjanog… Nateraće vas da preispitate svoj um i opsesije“, navodi se u katalogu predstojeće izložbe, uz zaključak:

„To se mora videti“.

Foto:Promo

„Mate nije samo slikar, već i crtač, i nije nam čudno što je 2009. godine (tada je imao 26 godina), bio prvi dobitnik nagrade za crtež, koju je osnovao Vladimir Veličković, da ohrabri grafičke prakse visokog kvaliteta u svojoj zemlji. Može se čak i reći da Mate svesno ide koracima ovog majstora. Ali alhemija umetnosti, kada je priznata kod ovih umetnika, naslednika srpske tradicije, pretvara njihove radove u vapaj za životom. Nakon noćne more, tu je prosvetljenje.

Foto:Promo

To se mora videti“, zapisao je o Đorđevićevom opusu, između ostalog, Žan Luk Šelemon u tekstu „Mate slikar nesanice“ povodom izložbe u Srpskom kulturnom centru u Parizu, 2016. A Šelemon je inače pisao o Baltusu, Baskijatu, Barselu, Dibifeu, De Koningu, Pikasu, Tapiesu za velike francuske izdavačke kuće.

Sam Đorđević je u razgovoru za Nova.rs svoj opus objasnio ovim rečima:

Mate Đorđević Foto:Arhiva autora

– Svoje stvaralaštvo bih opisao kao jedan teror i prinudni rad koji se akumulira na teritoriji koja se sticajem okolnosti zove slikarstvo.

Izložba u Galeriji „Lazar Vozarević“ trajaće do 4. novembra.

Bonus video: Pablo Pikaso

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar