Foto: Promo/Izdavačka kuća Portalibris

Izdavačka kuća Portalibris objavljuje novu knjigu novinara i publiciste Borisa Rašete "Tito, povjerljivo i osobno". Ova velika biografija o čuvenom državniku izaći će 25. maja, simbolično na Dan mladosti.

Biografija „Tito, povjerljivo i osobno“ neguje specifičnu lakoću stila pisanja i približava se popularno-naučnom pristupu, koji nimalo ne skriva posvećen autorski rad i obimna istraživanja koja su u ovu knjigu ušla. U konačnom preseku, autor se manje bavi političkim, vojnim i državničkim aspektima Titove biografije, a mnogo više kulturološkim, identitetskim i psihološkim odlikama njegove ličnosti, te je i sam ton knjige dinamičan, zanimljiv i intrigantan.

Foto:Sven Simon / United Archives / Profimedia

Čini se da je Josip Broz Tito ličnost za koju interesovanje ne jenjava i koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, o kojoj ljudi imaju snažna mišljenja i čvrsta ubeđenja. Neki ga smatraju najvećim sinom naših naroda i narodnosti, dok ga drugi vide kao jednog od najvećih zlikovaca i vinovnika svih potonjih zala koje su zadesile Jugoslaviju; činjenica ostaje da je Tito ličnost o kojoj se i dalje govori, koja ne prestaje da uzbuđuje duhove širom republika bivše Jugoslavije, i da je nepresušni izvor anegdota, kontroverzi, mitova i – mistifikacija.

„Knjigu sam pisao tri godine, po par sati svakoga dana. Pre nje sam imao nekoliko manjih knjiga o Titu i Jovanki, jednu o Krajačiću, njegovom omiljenom obaveštajcu. Proučavanju tog čoveka sam posvetio dobrih deset godina. Rajko Grlić mi je kazao da je knjigu pročitao u tri dana i našao puno stvari koje nije znao o njemu, Slavenka Drakulić ju je hvalila, Nino Pavić smatra da je opovrgnula tezu da se o Titu više ništa novo ne može napisati“, kaže autor Boris Rašeta.

Boris Rašeta. Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Boris Rašeta je renomirani novinar i pisac. Rođen je 1968. u Bihaću, a odrastao u Donjem Lapcu i Zagrebu. Završio je sociologiju, radio za ugledne medije kao što su Danas, Jutel, Feral, 24sata, DPA, Radio dojče vele. Objavio je dvadesetak knjiga i planira još toliko.

Portalibris je objavio četiri knjige Borisa Rašete: Mustafa Golubić i Pavle Bastajić, Staljinove ubice (2019), Čaruga – balkanski Robin Hud (2020), Ante Pavelić, mračni um u vremenima zla (2021) i Tito, povjerljivo i osobno (2024).

Bonus video: Najveća kolekciju knjiga na Balkanu u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare