Foto:Promo/Wikipedia

Kako destruktivni lideri, sociopate, demagozi i tirani stupaju na vlast i šta se događa u "skrivenim odajama" tiraninove duše neka su od pitanja na koja pokušava da odgovori Stiven Grinblat u knjizi "Tiranin: Šekspir o politici", objavljenoj ovih dana u prevodu na srpski jezik.

Knjiga Stivena Grinblata namenjena je svima koji žele da se upoznaju sa mehanizmom političkih manipulacija u savremenom svetu, a oduševiće sve poštovaoce jednog od najvećih književnih umova sveta. Ispitujući psihu i psihoze likova poput Ričarda III, Magbeta, Lira ili Koriolana, Grinblat opisuje na koji je način Vilijam Šekspir podrobno proučavao žudnju za apsolutnom moći, kao i pošasti koje su zadesile društva u kojima su ovi likovi vladali, saopšteno je iz „Vulkana“, u čijem izdanju je objavljena knjiga.

Foto:Promo

Stiven Grinblat je američki šekspirolog, istoričar književnosti i pisac, a od 2000. godine bio je i predavač na Harvardu, kao i profesor po pozivu na više univerziteta u svetu, računajući i Oksford, Peking i Kjoto.

Iako u knjizi „Tiranin: Šekspir o politici“, u kojoj pored despotskih postupaka opisuje i „autodestruktivnu spremnost svih saradnika da mu neprekidno udovoljavaju“, nema direktnih veza sa dosadašnjim predsednik SAD Donaldom Trampom, recenzenti su u knjizi nalazili i kritiku njegove administracije.

„Osvetljavajući svojim neobičnim uvidom infantilne prirode i neutažive narcisoidne težnje silnika, Šekspir je ujedno i zamišljao načine na koje bi oni mogli biti zaustavljeni. Odgovor na to pitanje javio mu se pred kraj karijere, kada je shvatio da najveća nada zapravo leži u snažnoj nepredvidljivosti kolektivnog života, u njegovom odbijanju da maršira u korak s bilo čijim naređenjima“, navodi srpski izdavač ove knjige i dodaje da ova „afirmisana studija baca novo svetlo i Šekspirove komade koji govore o moći“. Kritičari „Vašington posta“ navode da je ona „elegantno i vešto napisana“, dok u britanskom „Gardijanu“ ocenjuju da ona predstavlja „zanimljivo proučavanje nekih od najrečitijih despota na sceni“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar