Foto:Fondacija „Aleksandar Tišma“

Fondacija "Aleksandar Tišma" iz Novog Sada će 24. juna dodeliti drugi put Međunarodnu nagradu za književnost "Aleksandar Tišma" piscu koga izabere međunarodni žiri u sastavu Peter Handke, Ilma Rakuza, Laslo Marton, Vladislava Gordić Petković i Matijas Enar.

Nagradu će laureatu uručiti predsednica Ilma Rakuza u Matici srpskoj u Novom Sadu, a žiri će i ove godine imati težak zadatak jer se u širem izboru nominovanih svetskih pisaca nalaze zvučna imena kao što su Mihael Kriger, Slobodan Šnajder, Sesil Vajsbrot, David Albahari, Mirča Kartaresku, Danijel Kelman, Miljenko Jergović, Emanuel Ruben, Sofi Oksanen, itd.

Međunarodana nagrada „Aleksandar Tišma“ dodeljuje se za književno-umetničko delo koje je pored maternjeg jezika pisca, objavljeno na engleskom, francuskom i nemačkom jeziku u toku 2020. i 2021. godine ali se može dodeliti piscu i za celokupni književni opus. Zahvaljujući međunarodnom ugledu velikog srpskog pisca Aleksandra Tišme i relevatnosti međunarodnog žirija na konkurs su pristigle nominacije za pisce i njihova dela iz celog sveta.

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa (10.000 evra) i diplome koju potpisuje predsednik Upravnog odbora Fondacije i predsednik žirija.

Prvi laureat nagrade „Aleksandar Tišma“ bio je mađarski pisac Laslo Darvaši.

Bonus video: Glumice čitaju odlomke iz knjige Milene Marković

Komentari

Svi komentari (0)