Foto: Apple TV

U svetu svi pričaju o humorističkoj seriji Epl TV-a „Ted Laso“ (Ted Lasso), koja je osvojila četiri Emi nagrade i čija je druga sezona u toku. Kod nas malo ko zna o čemu se radi, ali možda se posle Emija stvar promeni.

Zašto se digla tolika prašina nakon što je četiri Emi nagrade dobila fudbalska komedija, pita se „BiBiSi„. Možda najvažnija stvar koju treba da znate o Tedu Lasu je da uopšte ne morate da volite fudbal da biste uživali u njemu. Čak naprotiv: Glavni lik serije jedva da razume fudbalska pravila.

Ali to ne sprečava dobru nameru američkog trenera da preokrene sreću u fikcionalnoj Premijer ligi.

Njegov neobičan pristup – ubijte ih finoćom i nekonvencijonalnim trenerskim stilom – prvo biva izložen podsmehu, ali vremenom, korak po korak on pobeđuje arogantne igrače.

Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Serija je dobila nekoliko Emi nagrada – za najbolju komediju, kao i glumačku nagradu za Džejsona Sudeikisa, Hanu Vedingem i Breta Goldstajna.

Stepen prihvatanja i popularnosti koju serija dobija svakako je refleksija teške godine pod lokdaunom.

Laso kaže na pres konferenciji – nikad se nisam bavio treniranjem nečega što vi zovete fudbal i možete ispuniti dve internet stranice sa informacijama o tome šta ja sve ne znam o fudbalu.

Foto: Rich Fury / Getty images / Profimedia

Serija „Ted Laso“ priča priču o ljubaznom i dobronamernom američkom treneru koji je doveden da spasi fikcionalni tim premijer lige AFC Ričmond, bez obzira što uopšte nema iskustva. Ali Ted ne zna da je on i zaposlen od strane vlasnice kluba Rebeke Velton, baš zato d bi klub propao,  za inat svom bivšem mužu.

Ponekad njegovo ponašanje izaziva urnebesne posledice. To je fundamentalna klasična komedija sukoba  kultura. Pratimo Teda sa njegovim britanskim sarkazmom i cinizmom, dok on polako, ali sigurno pobedjuje one sa kojima se susreće. I to isto je uradio i sa publikom, umesto da privuče samo fanove fudbala osvojio je mnogo širu publiku, jer kroz fudbal preispituje pitanja prijateljstva, veza, šta to znači biti deo tima.

Laso se u stvari prvi put pojavio u reklamama – 2013 kada je NBC sport promovisao  predstojeće pokrivanje  Premijer Lige u fudbalu poznato kao US soker. U reklami Laso je novi glavni trener Totenhem Hotspura, i on se muči da nauči osnovna pravila igre.

Kratki reklamni spotovi su dobro prošli i kreatoru Bilu Lorensu je ponuđeno da napravi tv seriju. Mnogi kritičari podcrtali su koliko je dubine uneto u u lik iz reklame. Ted Laso, glupi američki lakrdijaš postao je optimistični čovek velikog srca. „Čak šarmanti lik“, istakao je u  Boston Gloubu Metju Glibert. Mada drugi se ne slažu, u Sandej Tajmsu Kamila Long kaže da bi želela da on nije postao tako mek, i da je sve to bolje i pametnije napisano.

Dolazak žirija na filmski festival u Veneciji:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar