Aja Jung Foto: Miloš Lužanin

Od 10. do 12. novembra ove godine, u Bolonji će se održati međunarodno Baletsko takmičenje. Legendarni Teatar Duze koji ove godine slavi svoju 200 sezonu okupiće mlade baletske umetnike iz cele Evrope. Direktorka takmičenja je Aja Jung, koja će voditi i majstorske časove, a žiri će činiti tim čuvenih koreografa i pedagoga.

Na listi stručnjaka koji laureatima treba da ponude profesionalno usavršavanje ili angažmane u važnim evropskim trupama su Jakopo Godani, Paolo Manđola, Elizabeta Ćeron, Eriberto Verardi, Valerijo Longo, Mikele Olivijeri, Žolt Elek…

U okviru gala večeri, u Teatru Duze uz najbolje mlade igrače, nastupiće kao posebni gosti Lusija Lakara i Metju Golding, baletske zvezde koje je naša publika imala prilike da upozna na Beogradskom festivalu igre.

Foto: Teatro Duse / BBC

Koreograf Jakopo Godani veruje da su “danas takmičenja zamenila audicije, i kao takva pružaju šansu igračima da postanu vidljiviji i dobiju priliku da započnu svoju karijeru na vreme”. Aja Jung podseća da je koncept ovog takmičenja bio ponuđen Beogradu, kao i da su brojni pedagozi, na čelu sa čuvenim argentinskim igračem i baletskom zvezdom Hulijom Bokom, dolazili u Srbiju i radili na pripremama.

Nažalost, nije se naišlo na želju ili razumevanje značaja ovakve međunarodne smotre koja ima potencijal da odredi budućnost talentovanih umetnika, ujedno predstavljajući važnu turističku atrakciju za grad u kome se održava. Ona kaže da će „naša deca nastaviti da putuju kako bi se odmerili sa vršnjacima, ali i kako bi uspeli da dođu do stipendija za svoje usavršavanje ili dobili angažman u inostranstvu“.

Foto: Teatro Duse / BBC

Takmičenje u Bolonji ohrabruje sve uzraste da se predstave na sceni, iako su među zainteresovanima najbrojniji oni od 14 do 18 godina starosti. Različite kategorije podrazumevaju klasičnu, neoklasičnu i savremenu igru, kao i solo, duetne, odnosno ansambl nastupe. Pored majstorskih časova, poseban segment, činiće diskusije pedagoga, igrača i koreografa, kao i baletskih kritičara, sa učesnicima takmičenja.

Poziv je otvoren za sve učenike profesionalnih škola umetničke igre, a prijave su moguće na sajtu: www.bolognaballetcompetition.com

Bonus video: Spoj tradicije i modernog

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar