Foto: Edvard Nalbantjan/Promo, Milica Gvozdenović/Promo

Tatjana Tatić i Miloš Isailović dobitnici su nagrada Udruženja baletskih umetnika Srbije. UBUS već četvrt veka dodeljuje strukovne nagrade zaslužnim umetnicima - koreografima, igračima, pedagozima. Povodom dana rođenja našeg proslavljenog koreografa Dimitrija Parlića (23. oktobar), UBUS tradicionalno u ovo doba godine objavljuje imena nagrađenih za doprinos umetničkoj igri u našoj zemlji, saopštili su organizatori.

Umetnici koji su premijerno ostvarili uloge u predstavama u oblasti umetničke igre na teritoriji Republike Srbije tokom protekle dve pozorišne sezone, ušli su u konkurenciju za dodelu nagrada Nataša Bošković i Smiljana Mandukić, dok se priznanja Dimitrije Parlić i Specijalna nagrada za inovativni pristup u savremenom plesnom teatru dodeljuju sledeće godine.

Foto: Zeljko Jovanovic/Promo/UBUS

Nagrada Nataša Bošković za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti, pripala je Tatjani Tatić, prvoj solistkinji Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, za ostvarenu ulogu Tatjane u predstavi Evgenije Onjegin u koreografiji Lidije Pilipenko. Žiri obrazlaže svoju odluku, između ostalog i time, da posle niza uloga iz klasičnog repertoara, u kojim smo gledali Tatjanu Tatić, sada smo, po prvi put imali priliku da je vidimo i u ovako zahtevnoj dramskoj roli.

Ulogu je gradila posredno, nenametljivo, nijansirajući je od mladalačke poletnosti do ozbiljnosti i dramske izražajnosti koju ova uloga nudi, formirajući na taj način upečatljiv karakter junakinje.

Nagrada Smiljana Mandukić za najbolju plesnu interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre, ove godine dodeljena je Milošu Isailoviću, za ostvarenu ulogu u predstavi Izgubljeni pejzaži, Bitef dens kompanije, u koreografiji Dunje Jocić. Žiri u svom obrazloženju ističe da njegova virtuoznost, agilnost, vladanje telom i prostorom, kao i izuzetna muzikalnost ostavljaju duboki utisak na gledaoca. Miloš igra svakim mišićem, tetivom i zglobom, a sve to u savršenom skladu i sa lakoćom neprikosnovenog talenta.

Foto: Jelena Jankovic/Promo/UBUS

Žirije imenovane od strane Predsedništva UBUS-a, činili su prvaci Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Ana Pavlović, Dalija Imanić-Savić i Konstantin Tešea – nagrada Nataša Bošković, dok su Isidora Stanišić (koreograf), Ivana Savić Jacić (solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu) i Nemanja Naumoski (solista baleta Pozorišta na Terazijama) odlučivali o dobitniku nagrade Smiljana Mandukić.

Foto: Stanko Djalic/Promo/UBUS

Godišnje nagrade UBUS-a se dodeljuju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS, a uručenje će biti naknadno objavljeno u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Bonus video: Planeta u drugoj galaksiji – Pogled kroz teleskop je pogled kroz vremeplov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar