Predstava Heroj nacije Foto: Narodno pozorište Niš

Narodno pozorište iz Niša gostuje 30. januara na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum sa savremenom dramom Ivana M. Lalića "Heroj nacije" u režiji Spasoja Ž. Milovanovića koja se bavi degradacijom porodice, odnosno njenim otvaranjem za najširu javnost, sve do dezorijentacije pojedinca.

Tekst sa jedne strane pokušava da ukaže na posledice eksperimentisanja s krhkošću ljudske psihe, željom za brzopoteznom slavom i privilegijama te i takve slave, nastalih po pravilu iz metastaziranja haosa i nasilja u društvu.

S druge strane, iako se bavi propitivanjem želje medija da budu ravnopravni sa realnošću, da je zamene, pa čak i da budu realniji od realnosti, daje i naznake mogućnosti pozorišta u stvaranju jedne nove realnosti koja uvlači i ogoljava publiku u znatiželji za ukidanjem granice javnog i privatnog.

– Vremenom, „Heroj nacije“, pozorišni komad koji je pisan početkom ovog veka, postaje sve aktuelniji. U „niškom slučaju“ stvari su dovedene do ekstrema. Dramska matrica komada koji se sve vreme poigrava tankom linijom između života i smrti, realnosti i one verzije života koja nam se servira u medijima, kao da je uključila i iznenadnu smrt sjajnog niškog glumca Safe, koji je, pripremajući naslovnu ulogu Budimira Životića, preminuo tokom proba komada za izvođenje na sceni Narodnog pozorišta Niš – ističe pisac komada. Zato je ova predstava posvećena glumcu Dragoslavu Saviću Safi.

Predstava Heroj nacije Foto: Narodno pozorište Niš

U predstavi igraju: Dragan Boža Marjanović, Snežana Petrović, Uroš Milivojević, Jovana Golubović i Dragiša Veljković.

Bonus video: JDP Predstava „Te noći kad sam je video“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar