Gospođa Roza Foto:Promo/Jevrejski kulturni centar

Fašizam, antisemitizam, večita mržnja koja potiče od različitosti i ljubav koja miri sve, teme su predstava "Adresat nepoznat" i "Gospođa Roza" koje će biti odigrane premijerno u novootvorenom Jevrejskom kulturnom centru "Oneg Šabat".

Prva na repertoaru je 27. januara u 19.30 časova „Adresat Nepoznat“, adaptacija romana spisateljice Katrin Kresman Tejlor u kojoj igraju Stefan Trifunović i Marko Janketić, a režiju, prevod, adaptaciju i izbor muzike potpisuje Stefan Sablić, sin proslavljene glumice Jelisavete Seke Sablić.

Knjiga Katrin Kresman Tejlor spada u red velikih i nezamenljivih knjiga o Holokaustu, poput „Dnevnika Ane Frank“ (1947) i Špilmanovog „Pijaniste“ (1946), u jedan od onih nezaobilaznih dokumenata vremena koji govore o samom mehanizmu nastanka i razvoja fašizma kao nove, tek malo poznate pojave na političkoj pozornici Evrope.

Adresat Foto:Promo/Jevrejski kulturni centar

Značaj ovog dela, objavljenog prvi put u Americi 1938, a pisanog na osnovu stvarnih činjenica i događaja, ogleda se i u tome što je, kao i druga slična dela, svoju aktuelnost doživelo u naše dane, i to zbog fatalne privlačnosti fašizma kao teorije podesne za sve oblike radikalizma, sistematizovanih nasilja, netrpeljivosti prema manjinama, njihovom načinu života i ponašanja, ksenofobije, mržnje prema svemu što je različito i drugačije, za antisemitizam, rasizam i svaku versku i drugu isključivost.

#related-news_0

Naredna premijera zakazana je za 29. januar u 19.30 časova – predstava „Gospođa Roza“ po romanu R. Garija, u kojoj uloge tumače Jelisaveta Sablić, Dorian Diallo, Mladen Andrejević i Bojan Dimitrijević. Režija i adaptacija takođe potpisuje Stefan Sablić.

Gospođa Roza Foto:Promo/Jevrejski kulturni centar

Roman R. Garija je remek delo literature koje pronalazi svoju veliku misiju u dramskoj formi, u živom kontaktu publike sa likovima na sceni. Mogli bismo da kažemo da je to priča o lepoti emocija na koju zaboravljamo. Drama, tragedija koja se prevazilazi toplotom ljudskih odnosa. U suštini priča se bazira na večitoj mržnji koja potiče od različitosti: vera, rase, boje kože…

Bonus video: Tanja Bošković za Nova.rs: Nedostaje mi bife Ateljea 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar