Foto: Shutterstock

Okupana mekom svetlošću stonih lampi i potpuno prekrivena knjigama – tako otprilike izgleda biblioteka snova svakog strastvenog čitača.

Knjige na stolovima i na merdevinama od mahagonija, kao i na svim policama u prostoriji nalaze se na fotagrafiji biblioteke koju je na svoj Tviter nalog postavio pisac i politički aktivista Don Vinslov. „Nadam se da vidite lepotu u ovoj fotografiji“, napisao je Vinslov u tvitu koji je “zaradio” čak 32.800 lajkova.

Ako provedete dovoljno vremena u “književnim ćumezima” Tvitera, ova fotografija vam se može učiniti poznatom. „Očigledno je da je u pitanju dom osobe koja voli i sakuplja knjige“, rekao je Vinslov. „Za mene je ova fotografija hipnotišuća kao zalazak sunca. Mogao bih da provedem dane zaključan u toj biblioteci proučavajući svaku knjigu.” Napomenuo je da ima nečeg utešnog u vezi s ovom fotografijom, jer je u pitanju „prostorija u kojoj biste mogli živeti srećno do kraja života“.

Vinslov nije znao ništa o poreklu ove fotografije. Pronašao ju je na Tviteru, ali nije mogao da se seti imena ili lokacije biblioteke (verovao je da se radi o biblioteci poznatog pisca).
Biblioteka sa fotografije više ne postoji, a pripadala je profesoru na Univerzitetu Džon Hopkins, doktoru Ričardu Meksiju i nalazila se u njegovoj kući u američkom Baltimoru. Doktor Meksi, koji je preminuo 2019. godine, bio je kolekcionar knjiga, poliglota, a proučavao je komparativnu književnost. U Hopkinsu je osnovao jedno od prvih interdisciplinarnih akademskih odeljenja u zemlji i organizovao konferenciju 1966. godine pod nazivom „Jezici kritike i nauke o čoveku“, koja se sadržala od predavanja teoretičara književnosti Žaka Deride, Rolana Barta, Žaka Lakana i Pola de Mana.

Kolekcija knjiga profesora Meksija broji čak 51 hiljadu naslova, kako tvrdi njegov sin Alan, isključujući časopise, kataloge i brošure. Pre desetak godina, najvredniji i najreprezentativniji primerci knjiga u biblioteci — uključujući prva izdanja „Mobi Dika“, knjige T.S. Eliota, Vordsvorta, Kitsa i Šelija — premešteni su u prostoriju sa „posebnim kolekcijama“ u kampusu. Nakon smrti profesora Meksija, grupa bibliotekara i konzervatora provela je tri nedelje pročešljavajući njegovu ogromnu kuću prepunu knjiga kako bi odabrala 35 hiljada naslova koji će biti donirani univerzitetskim bibliotekama.

Iznenađujuća otkrića na koja su naišli u profesorovoj kući bila su Rusoov tekst iz 18. veka sa nagorelim koricama (pronađen u kuhinji), „netaknuta” kopija retkog kataloga izložbe iz 1950-ih koji prikazuje slike Vasilija Kandinskog, fotografije sa protesta u Parizu u maju 1968. kada su studenti okupirali Sorbonu, božićna čestitka koju je nacrtao reditelj Džon Voters, kao i originalni snimci konferencije strukturalizma 1966. godine.

„Godinama su svi govorili ’moraju da postoje snimci tih predavanja.‘ Eto, konačno smo ih pronašli. Bili su sakriveni u ormariću iza police sa knjigama kod kauča“, rekla je Liz Mengel, pomoćnica direktora kolekcija i akademskih usluga biblioteke Šeridan Univerzita Džon Hopkins. Nekoliko prvih izdanja zbirki pesama i romana poznatih pisaca 20. veka stajalo je na polici u vešernici. Nakon što su bibliotekari iz Hopkinsa i obližnjeg Univerziteta Lojola Notr Dam završili sa odabirom knjiga, preostali naslovi su završili kod prodavaca knjiga.

Fotografije na kojima možemo da vidimo knjige i biblioteke su veoma popularne na društvenim mrežama. Predstavnik Instagrama je izjavio da neki od postova sa najviše lajkova na ovoj društvenoj mreži su upravo oni koji uključuju reči poput „biblioteka“ ili „biblioteke“, a na njima se nalaze raskošne prostorije prepune knjiga kojima se pripisuje „udobna“ estetika i paleta toplih boja. „Moj otac je najviše voleo da svoju ljubav prema knjigama i književnosti deli sa drugima“, rekao je Alan Meksi. „Bio bi oduševljen da vidi da njegova biblioteka živi kroz ovu fotografiju”.

Bonus video: Glas, dirka, bas_ Santa Claus is Coming

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar