Izložba "Svirale" za Dan Etnografskog muzeja, Foto: Promo/Etnografski muzej

Izložbom "Svirale" Miroslava Mitrovića i dodelom nagrade "Borivoje Drobnjaković" za životno delo muzejskoj savetnici Dušici Živković, Etnografski muzej u Beogradu danas obeležava 119 godina postojanja.

Na postavci „Svirale“ posetioci će u naredna tri meseca moći da vide deo blaga kojim Etnografski muzej raspolaže.

Muzički instrumenti koji se nalaze u zbirci sakupljani su više od 150 godina.

U kolekciji muzičkih instrumenata ima oko 350 predmeta, a novom izložbom Etnografski muzej predstavlja najbrojnije instrumente iz svoje zbirke – svirale.

Gajde, Foto: Promo/Etnografski muzej

Etnografski muzej čuva oko 280 svirala, a izložba obuhvata i stare fotografije i video i audio snimke.

Prikazani duvački instrumenti dele se na labijalne svirale, svirale sa jezičkom i svirale kod kojih se ton dobija treperenjem usana.

Svirale su raspoređene u nekoliko celina zavisno od roda kojem pripadaju, etnografskim oblastima. Tu su i zanimljivi i neobični instrumenti poput svirale od orlove kosti, dečje trubice „borije“ izrađene od mlade kore, rikala, svirala od trna, od grane, zatim duduci, šupeljke, cevare, kavali, zurle, gajde…

Svirala i dvojnice, Foto: Promo/Etnografski muzej

U Muzeju kažu da je poreklo instrumenata različito: „Možemo govoriti o instrumentima koji su ovde doneseni putem mnogih migracija ili onima za koje možemo reći da su samonikli“.

U toku trajanja izložbe biće organizovani koncerti sviranja na narodnim muzičkim instrumentima.

Planirani su koncerti posvećeni nekim od poznatijih narodnih svirača kao što su Krstivoj Subotić iz sela Osečenica kod Mionice i Ivan Tomić iz vlaškog sela Osanica kod Žagubice, zatim večeri posvećene instrumentima iz dinarske zone (diple, gajde, mješnice) i nastupi tradicionalnih narodnih svirača i savremenih umetnika vezanih za sabore frulaša.

Koncerti će biti održani u ambijentu izložbenog prostora Etnografskog muzeja.

Etnografski muzej u Beogradu osnovan je 1901. godine kao izdvojeno odeljenje Narodnog muzeja.

Od tada do danas Muzej prikuplja i proučava muzejske predmete, tradicionalnu materijalnu kulturu, društvene odnose i porodični život, običaje, verovanja i narodno stvaralaštvo, tumači obeležja srpske kulture, ali i drugih etničkih zajednica koje žive u susedstvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar