Foto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

Nadam se da će mi nova titula doneti malo više uticaja, reči su Brajana Meja, gitariste i jednog od osnivača sastava Kvin kojeg od prvog dana 2023. godine svi treba da oslovljavaju sa "ser".

Britanski muzičar je jedan od niza zaslužnih „ostrvskih radnika“ koje je kralj Čarls Treći nagradio različim tradicionalnim činovima monarhije. Među nagrađenima su i Meri Kvant, Grejson Peri, Frenk Skiner, Stiven Grejem…

Iako je gitarista Kvina do sada već nosio titulu CBE (zapovednik reda Britanske imperije), uznapredovao je i sada se diči najvišim rangom – titulom „sera“.

– Nadam se da će mi ovo priznanje doneti još malo više uticaja. Možda će sada bar malo više ljudi čuti ono što imam da kažem. Ako ih okrene ili im se obrati ser Brajan Mej, mislim da će zvučati ozbiljnije – izjavio je muzičar za agenciju AP.

Mej je još jedno priznanje dobio kao muzičar, ali i astrofizičar, zastupnik prava životinja, stajalo je, između ostalog, u obrazloženju titule. Ali, i to da je ponovo priznat zbog svog doprinosa, ne samo muzici, već i dobrotvornom radu, naročito zbog zalaganja za prava životinja i zbog toga što je žestoki borac protiv lova. Mej je osnovao i organizaciju „Save Me“ (Spasi me) 2010. godine, koju je nazvao po pesmi Kvina iz 1980. Neke od životinja koje je spasao proteklih godina danas su slobodne na njegovom velikom imanju u Darbiširu.

– Već dugo verujem da imamo pogrešnu ideju kako je čovek jedino bitno biće na ovoj planeti. A smatram da svako živo biće ima pravo na pristojan život i pristojnu smrt – poručio je muzičar.

Iako je za američku agenciju priznao kako je svestan toga da „zahvaljujući svojoj muzici već uživa određenu moć u ovom svetu“, upravo mu je to omogućilo da se bavi i drugim stvarima, pa je tako još 2007. godine stekao doktorat na polju astrofizike na londonskom Imperijal koledžu.

– Danas dosta radim na tom polju i mislim da činim time veliku uslugu čovečanstvu – odsečan je Mej.

Nova viteška titula sera znači, kako podseća američka agencija, i da će supruga Brajana Meja, s kojom je u braku 22 godine, Anita Dobson, inače priznata britanska glumica, ubuduće biti oslovljavana kao dama Mej (Lady May).

– Uzbuđena je do srži. Tako je srećna što sam postao ser. I da, lejdi Anita će uživati u tome da je zovu damom. Osećam se tako ponosno što i ona na neki način dobija priznanje, pored mene, jer samo Bog zna da ne bih bio ovde gde jesam bez nje – kazao je Brajan Mej.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Komentari

Svi komentari (0)