Foto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

Pandemija bolesti koronavirusa podsetila nas je koliko nam je potrebna evokativna i nadahnjujuća moć lutaka, naglasila je Odri Azulaj, generalna direktorka UNESCO, povodom Svetskog dana lutkarstva koji se obeležava danas pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije UNIMA koja okuplja stvaraoce koji doprinose razvoju ove umetnosti pod sloganom "Zajedno stvaramo pokret!"

– Svetski dan lutkarstva prilika je da se obeleži izuzetno bogata i drevna umetnost. Veština suptilnih pokreta. Međusobno delovanje gesta i iluzije, senke i svetla. Majstorstvo kostima, forme i skulpture. Umetnost dramatizacije, preciznosti i simbolike. Tehnička virtuoznost i poezija. Lutkarska umetnost je univerzalna. To je savršena umetnost – istakla je Azulaj i parafrazirala Pola Klodela da su lutke reči koje deluju.

Lutke, nastavila je, kroz ovo stvarno pripovedanje, mogu tumačiti svakodnevicu jednako dobro kao što mogu oživeti bajke i priče iz davnina. Neprocenjiva manifestacija baštine, lutkarska umetnost – bilo da su lutke deo svečanog rituala ili postavljene u savremenoj pozadini – takođe sasvim savremena.

– To potvrđuje i Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovečanstva koji do danas sadrži 12 različitih oblika ove umetnosti. Od kambodžanskog Sbek Thom do slovačkog i češkog pozorišta lutaka, svaki oblik predstavlja izuzetnu koncentraciju veštine i tradicije i zajedničko nasleđe koje se mora zaštititi.

Odri Azulaj Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Ona smatra da je ova predanost utoliko važnija danas kada se ova krhka umetnost suočava s neviđenim izazovima.

– Prvo i najvažnije, pandemija bolesti koronavirusa podsetila nas je koliko nam je potrebna evokativna i nadahnjujuća moć lutaka. Ali, istovremeno je ugrozila i opstanak lutkarstva, otimajući nebrojenim lutkarima uslove u kojima se mogu baviti trgovinom, uskraćujući im često vrlo nestabilne prihode. Napori UNIME da finansijski podrži kulturne radnike u ovom sektoru neprocenjivi su i moraju biti široko podržani – osvrnula se u svojoj poruci na trenutnu situaciju generalna direktorka UNESCA i dodala:

– Međutim, izvan krize, umetnost lutkarstva suočava se s istim pretnjama kakve su i one s kojima se suočava kulturna raznolikost uopšte. A za ovu posebnu umetnost digitalna tranzicija kulturnog života je od posebne važnosti. Stoga je u svrhu ocrtavanja vizije budućnosti i razmišljanja o načinima za prevladavanje krize prošlog aprila UNESCO pokrenuo globalni debatni pokret ResiliArt koji okuplja umetnike i profesionalce u kulturi kako bi razmislili o izazovima s kojima se taj sektor suočava. Zahvaljujući podršci UNIME, 2020. godine održano je više od 15 debata sa lutkarskim stručnjacima iz celog sveta.

Sada, zaključuje Odri Azulaj, moramo izvući pouke iz iskustva i pokrenuti se kolektivno kako bismo osigurali dalje postojanje i širenje ovog oblika umetnosti i osigurali da nas i dalje nadahnjuje.

– Na Svetski dan lutkarstva, UNESCO odaje počast svima koji ovu drevnu umetnost održavaju na životu sa strašću i, u ovim čudnim vremenima, hrabrošću.