Sanja Ninković
Foto: Sonja Žugić

"Onda kada strahovi i izbegavanje bolesti zaokupljaju naš um, ne smemo zaboraviti na osvajanje slobode našeg duha. Igra je najiskreniji način pronalaženja slobode, a sloboda znači i pravo na grešku. Danas oslušnite u sebi kako vas igra doziva i započnite ples otvorenog uma i srca", poručila je Sanja Ninković, solistkinja baleta Narodnog pozorišta i nagrađivana koreografkinja povodom Svetskog dana igre.

Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS) obeležava 29. april, Svetski dan igre, time što šalje poslanicu izabranog domaćeg umetnika iz oblasti umetničke igre. Svetski dan igre, dan rođenja velikog reformatora baleta Žana-Žorža Novera (1727-1810), u kalendar Uneska upisan je 1982. godine i od tada se širom sveta organizuju brojne manifestacije posvećene igri. UBUS se pridružuje proslavi želeći da doprinese vidljivosti naših stvaraoca igrača i koreografa. Tokom poslednjih godinu dana opstanak umetnosti, pozorišnih scena, predstava, igre poljuljan je „novom normalnošću“.

O tome u ovogodišnjoj poslanici govori Sanja Ninković, balerina Narodnog pozorišta, kojoj je nagrada „Ohrabrenje“ Festivala koreografskih minijatura otvorila vrata koreografskog stvaralaštva, pa je u dve sezone postavila već dva celovečernja baleta.

Sanja Ninković
Sanja Ninković Foto: Privatna arhiva

Njenu poslanicu prenosimo u celosti:

„U ova nesigurna vremena, jedino u šta možemo biti sigurni je – da se sve uvek menja. Promena i pokret su konstante, kao pravilo univerzuma pred kojim smo svi mali i moramo mu se povinovati. Urođeni ritam u nama, kao impuls našeg vlastitog pokreta, takođe je deo harmonije univerzuma.

Pokret je maternji jezik našeg tela i duše, primarni oblik izražavanja naših misli, osećanja, potreba. Кroz njega slavimo svoje postojanje, radujemo se, tugujemo, strahujemo, tražimo i pronalazimo smisao. Pokret govori o srži našeg bića, pomaže nam da bolje razumemo sebe i drugog. Čovek igru oseća i razume iskonski i ne postoji sumnja u ljudsku potrebu za doživljajem igre.

Кao sadašnji trenutak, pokret nestaje istovremeno sa svojim nastajanjem. Ono što ostaje je naš doživljaj i iskustvo, urezani duboko u nama. Pokret je blistavi trenutak u kom osećamo ogoljenu moć i silu života.

Igra je sretanje nasleđa iz prošlosti, radosti i blagodeti sadašnjeg trenutka i vere u budućnost. Njom slavimo različitosti i delimo sve što nam je zajedničko.

U godini za nama, otuđeni, zbunjeni i uplašeni našli smo neke nove načine da ostanemo povezani. Onda kada strahovi i izbegavanje bolesti zaokupljaju naš um, ne smemo zaboraviti na osvajanje slobode našeg duha. Igra je najiskreniji način pronalaženja slobode, a sloboda znači i pravo na grešku.

Danas oslušnite u sebi kako vas igra doziva i započnite ples otvorenog uma i srca. Dopustite igri da vas vodi, i od nje ćete naučiti više od mnogo čega što vas okružuje. Ona će vas istovremeno uzbuditi i doneti spokoj i bićete joj zahvalni.

Sanja Ninković
Foto: Željko Jovanović

Mi igrači, koji se svakoga dana iznova prepuštamo igri, sa istom strašću i potrebom, uprkos svim preprekama, znamo koliko je ona sveprožimajuća i isceljujuća. U ovim izmenjenim životnim okolnostima, svako prisustvo na sceni dobilo je novi smisao i potvrdu važnosti onoga što radimo. Igra je uvek spasonosna. Sada je vreme da mi spasimo nju, i igrače, u ovom, za sve nas teškom trenutku, kada su mnoge scene u svetu zatvorene.

Igra podrazumeva kontakt i podelu sa drugim. Možda je to danas čini buntovnom. Onda je to samo jedna njena vrednost više, jer igra je nepogrešiva. Možemo da igramo i sami, u našem srcu, a ako je veza sa sobom danas najveći čin buntovništva, onda bar znamo za šta se borimo.

Dragi igrači, nastavimo da služimo uzvišenoj igri i da iznova otkrivamo njenu suštinu i volimo je kroz svoj talenat, rad, disciplinu, kreativnost, potrebu i neodustajanje. Čestitam vama, koji delite svoju dušu, dah i dodir sa drugima i zahvaljujem vam se na hrabrosti i tome što istrajavate kao apostoli osnovnih potreba ljudskog bića! Igra je čovekova potreba i sve će naživeti! Srećan nam svaki njen dan!“

Poslanicu su u ime Udruženja baletskih umetnika Srbije do sada pisali istaknuti umetnici Sonja Lapatanov, Vladimir Logunov, Milica Zajcev, Ivanka Lukateli, Ašhen Ataljanc, Svenka Savić, Ana Pavlović i Isidora Stanišić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar