Hoakin Klerč, gitarista i kompozitor
Hoakin Klerč, gitarista i kompozitor Foto:EPA/Rafa Alcaide

Svetska premijera koncerta za gitaru i orkestar posvećenog Beogradu "Recuerdos de Belgrado" nemačkog kompozitora kubanskog porekla Hoakina Klerča biće održana 5. juna u Kolarčevoj zadužbini, najavili su organizatori 22. Gitar art festivala u okviru kog će publika moći da čuje ovo delo.

Koncert „Recuerdos de Belgrado“ (Uspomene iz Beograda) trebalo je da bude premijerno izveden prošle godine na Gitar art festivalu, ali je zbog pandemije njegovo izvođenje pomereno za ovogodišnje, 22. izdanje. Klerč će koncert izvesti zajedno sa Simfonijskim orkestrom RTS-a pod upravom dirigenta Bojana Suđića i kolegama Markom Tamajom, Rafaelom Agireom i Davidom Martinezom kao solistima.

Hoakin Klerč rođen je 1965. godine u Havani, a nakon studija gitare i kompozicije na Kubi nastavio je usavršavanje u Salcburgu, a potom započeo i internacionalnu profesorsku karijeru, prvo u Mocarteumu kao asistent svom profesoru Eliotu Fisku, pa kao profesor na Minhenskom konzervatorijumu, a od 1999. godine na Konzervatorijumu „Robert Šuman“ u Dizeldorfu. Klerč, prema ocenama kritike jedan od vodećih gitarista svoje generacije, prvi put je posetio Beograd još pre 36 godina, na jednom takmičenju za mlade muzičare.

„Upoznao sam Beograd 1985. godine. Kada sam napustio ovaj divan grad, osetio sam snažnu tugu koja se javlja u mladosti onda kada ostaviš nešto drago. Bila je to još jedna lekcija zahvaljujući kojoj shvatiš da te ono što voliš ne prati uvek u životu. Kada sam 2018. godine posetio Beograd, upoznao sam gospođu Aleksandru Mitrović, koja me je odvela u koncertnu salu gde se 1985. godine održalo gitarsko takmičenje na kom sam učestvovao. Na tom mestu sam shvatio da me emocije nikada nisu ni napustile. Zahvaljujući Aleksandri sam, takođe, stupio u kontakt sa maestrom Bojanom Suđićem, koji mi je, zajedno sa direktorom Gitar art festivala Boškom Radojkovićem, ukazao poverenje i tako je nastao projekat pisanja ovog dela“, naveo je Klerč u pismu organizatorima i publici Gitar art festivala.

Objašnjavajući odakle širi balkanski motivi u njegovom delu, kompozitor je istakao i da je neizostavan deo njegovih uspomena grčki maestro Kostas Kociolis, za koga je prvobitno i trebalo da napiše taj koncert.

„Tako i nastaje ideja da se ožive balkanske teme, prema kojima osećam veliko divljenje. Zanimljiva je činjenica da u naziv drugog stava ulazi ime ‘Matanzas’. Razlog tome je što su ovaj kubanski grad u prošlosti zvali ‘Kubanska Atina’. Kostas mi je preporučio da u drugom stavu koristim temu ‘Đurđevdana’, rekavši mi da će tako biti lepši od ‘Aranhuesa’ (što je nemoguće), zbog toga prve tri note koje se sviraju na klarinetu u drugom stavu predstavljaju citat poznatog koncerta. Na kraju sam koristio četiri balkanske teme koje se prožimaju sa mojim muzičkim svetom. Ima mnogo stvari o kojima bih mogao da pričam, ali bih više voleo da ih pronađete kroz muziku“, naveo je Klerč, dodajući da koncert posvećuje Gitar art festivalu i njegovom osnivaču i direktoru Bošku Radojkoviću, „koji je uspeo da u protekle dve decenije napravi autentičan i jedinstven festival na kome se gitaristi iz celog sveta okupljaju, druže, usavršavaju i tako motivisani stvaraju nova gitarska dela, koja postaju savremeno gitarsko nasleđe celog sveta“.

Gitar art festival: „40 Fingers“, Vlatko Stefanovski…

Na 22. Gitar art festivalu, najavljenom od 1. do 5. juna pod sloganom “Digital Revolution”, tokom pet festivalskih dana publika će moći da čuje osam koncerata klasične, rok i pop muzike u slavu gitare, a pripremljeni su i brojni prateći programi.

Festival će, prema najavama organizatora, biti otvoren nastupom italijanske supergrupe i koncertne atrakcije „40 Fingers“ 1. juna u Kombank dvorani, a dva dana kasnije u velikoj sali Doma omladine predviđen je nastup Vlatka Stefanovskog sa pevačem i trombonistom Vukašinom Markovićem kao specijalnim gostom. Za Dom omladine 2. i 4. juna najavljeni su i koncerti iz programa Gitar art klasika, u okviru kojih će nastupiti Ruben Betenkurt (Portugal) i Tal Hurvic (Izrael), kao i Vuk Vukajlović, Nikola Jelačić i Amalia Miler sa gudačkim orkestrom „Makris“ pod vođstvom dirigenta Predraga Goste.

Ulaznice kupljene za koncert „Recuerdo de Belgrado“, kojim će festival biti zatvoren ove godine, kao i za nastup „40 Fingers“, koji nisu bili održani prošle godine, mogu se zameniti za nove na blagajnama dvorana, a u prodaju je pušten i određeni broj dodatnih karata, navode organizatori Gitar art festivala.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar