Sanja Romic i Hosein Piskar Foto:Nebojsa Babic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA; Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Beogradska filharmonija priređuje svetsku premijeru kompozicije „Legenda“ Nimroda Borenštajna, napisane za oboistkinju Sanju Romić, koja će nastupiti kao solistkinja zajedno sa dirigentom Hoseinom Piškaraom, u petak 8. marta od 20 časova, na Kolarcu.

Svetska premijera kompozicije Nimorda Borneštajna veliki je događaj koji Beogradsku filharmoniju stavlja rame uz rame sa prestižnim dvoranama i festivalima širom sveta koji poručuju i izvode dela ovog savremenog britanskog kompozitora. Na tom spisku su Karnegi hol, Rojal festival hol i Kraljevska operska kuća u Londonu, Sala Gavo u Parizu, amsterdamski Koncertgebau, kao i izvođači poput Vladimira Aškenazija, Paskala Rožea, Dmitrija Sitkoveckog i mnogih drugih.

Beogradska filharmonija i dirigent Kristijan Mandeal obeležili jubilej koncertom Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Delo je nastalo uz podršku kompanije „Bife Krampon“ povodom 100. godišnjice filharmonijskog orkestra, a uz kompozicije Ravela i Šenberga biće deo koncerta koji Beogradska filharmonija već 20 godina posvećuje uspomeni na Zorana Đinđića.

Sanja Romić je svestrana umetnica, pedagog i kreator različitih kreativnih projekata. Predivan ton, harizma na sceni i senzualna muzikalnost su ono što karakteriše njene nastupe, a u Beogradskoj filharmoniji je bila solo oboistkinja gotovo 13 godina.

– Sa Sanjom dugo sarađujem i divim se njenoj muzikalnosti. Ona je fantastična oboistkinja koja razume i istražuje kolorit svog instrumenta na inovativan način, jer se upravo u zvučnim bojama ogleda tehnika svirača. Sanja je veoma posvećena umetnica koja dokazuje da veliki talenat mora da prati i ozbiljan rad. Veoma se radujem našoj premijeri posvećenoj stogodišnjici Beogradske filharmonije pogotovo što Beograd mnogo volim i redovno ga posećujem – rekao je kompozitor Nimrod Borenštajn.

Pored toga što će svetska premijera kompozicije „Legenda“ biti posebna prilika za oboiste da uživaju u savremenom stvaralaštvu za ovaj instrument, Beogradska filharmonija će biti centar za sve oboiste iz Srbije i regiona jer priređuje izložbu oboa firme Buffet Crampon iz Pariza. Tako će sala Beogradske filharmonije, u četvrtak, 7. marta, biti mesto gde će moći da isprobaju instrumente koje ova prestižna firma nudi, budući da u celom regionu Balkana, oni nisu na raspolaganju.

Koncert je posvećen uspomeni na premijera Srbije Zorana Đinđića.

Bonus video: Kako je zaboravljena Filharmonija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare