Foto:narodnimuzej.rs

Izložba “Dositejev dolazak u Beograd” posvećena poslednjoj životnoj etapi velikana srpske kulture Dositeja Obradovića biće otvorena utorak 23. januara u Muzeju Vuka i Dositeja.

Otvaranju izložbe prethodi promocija knjige Dositej Obradović (1739/1742 – 1811), autorke Eliane Gavrilović, u izdanju Narodnog muzeja Srbije.

Među izloženim delima izdvajaju se pisma koja je Dositej Obradović razmenjivao sa bliskim prijateljima tokom boravka u Zemunu i Beogradu. Sve stranice pisama biće dostupne posetiocima u elektronskoj formi, sa prepisom preuzetim iz Sabranih dela Dositeja Obradovića u šest knjiga, u izdanju Zadužbine Dositej Obradović.

Muzej Vuka i Dositeja Foto:Shutterstock/zrad

Na izložbi će biti predstavljena i arhivska građa vezana za obeležavanje sto godina od Dositejeve smrti i postavljanje spomenika 1914. godine — program svečanosti otkrivanja spomenika, program svečane predstave Srpskog kraljevskog narodnog pozorišta i pozivnice za banket Beogradske opštine.

Muzej Vuka i Dositeja koji je u sastavu Narodnog muzeja Srbije, po svojoj memorijalnoj koncepciji posvećen je prosvetitelju i prvom ministru prosvete Dositeju Obradoviću i Vuku Karadžiću, reformatoru srpskog jezika, tvorcu srpskog književnog jezika.

Izložbu “Dositejev dolazak u Beograd” otvoriće Ljiljana Čubrić, muzejska savetnica u penziji, koja će zajedno sa teoretičarkom književnosti, prof. dr Jasminom Ahmetagić i autorkom Elianom Gavrilović, muzejskom savetnicom iz Muzeja Vuka i Dositeja, govoriti o knjizi posvećenoj Dositeju Obradoviću. Postavka može da se pogleda do  18. februara 2024. godine.

Bonus video: Spoj tradicije i modernog: Izložba pirotskih ćilima u beogradskim Silosima 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar