Foto: Sanja Veljković/Promo

Na sceni Pozorišta lutaka Pinokio svečano je otvoren 47. Festival monodrame i pantomime, koji će trajati do 14. oktobra u Beogradu.

Festival je otvorila prof. dr Alisa Marić, šahovski velemajstor i dugogodišnji učesnik pratećeg programa festivala, koja se prisetila više od petnaest održanih šahovskih simultanki sa publikom tokom prethodnih godina. U svom govoru, Marićeva je istakla sličnosti igranja šahovskih simultanki i monodrame, u kojima je jedna osoba naspram mnogih drugih.

Foto: Sanja Veljković/Promo

Nakon svečanog otvaranja, izvedena je monodrama „Neodustajanje“ glumice Marije Medenice i predstava „STORYLESS… BLEAD“ Abdelrahmana Šerifa iz Tunisa. Marija Medenica predstavom „Neodustajanje“ prikazuje dugu, teskobnu i neprijatnu putanju koja vodi perspektivnu mladu glumicu od teških početaka do uspešne karijere. Mnoga pitanja ostaju otvorena, koliko odricanja je potrebno, koliko sramote i nipodaštavanja treba podneti, koliko omalovažavanja umetnosti, drame, dela vrhunske umetnosti treba potopiti i koje ideale trajno izgubiti da bi se došlo do te lažne paradigme, vrhunske umetnosti u glumi.

Foto: Sanja Veljković/Promo

Prva pantomimska predstava ovogodišnjeg festivala dolazi iz Tunisa. Abdelrahman Šerif nam je prikazao čudesnu cipelu koju je slučajno upecao u moru i koja ga indirektno vodi kroz seriju smešnih i problematičnih događaja koje mora na neki način da prebrodi. Da li će ga ovi brojni događaji naterati da odraste i da se pridruži svetu odrasliih ili će u sebi zauvek sačuvati radost, malo dete i osmeh? Naš junak Blid zna odgovor na to pitanje!

Pored pomenutih pozorišnih predstava umetnika iz Tunisa i Srbije, na repertoaru ovogodišnjeg festivala su predstave „Nenapisana pisma“ u izvođenju Vanje Milačić, „Vrpca“ Aleksandre Arizanović, „Afterlife party with evergreen eve“ Isidore Stanišić, „Ja sam dama“ Ivane Đove Župe iz Hrvatske i „Knjiga o Milutinu“ u izvođenju Nenada Jezdića.

Foto: Sanja Veljković/Promo

Poslednjeg dana festivala biće dodeljene nagrade – Zlatna kolajna „Maja Dimitrijević“ za najbolju monodramu, o kojoj će odlučivati tročlani žiri – Dragan Petrović Pele, predsednik žirija, Slobodan Beštić, pobednik festivala 2021. godine i Irena Šarović, koreograf i dramaturg. Pored nagrade koje će dodeliti stručni žiri, završne večeri biće dodeljena i nagrada publike – Zlatna kolajna „Siniša Dašić“.

Bonus video: Aplauz na kraju opere „Deca“ u Narodnom pozorištu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar