Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Zaljubljeni Šekspir", "Antigona", "Tramvaj zvani želja", "Magbet" i "Božanstvena komedija" samo su neki od naslova velikih klasika koji će se u narednoj godini igrati na sceni Beogradskog dramskog pozorišta i to sa impozantnom glumačkom ekipom u kojoj su Branka Katić, Svetozar Cvetković, Danica Maksimović, ali i oni mlađe generacije poput Milana Marića, Andrije Kuzmanovića, Luke Grbića...

Na današnjoj svečanoj konferenciji za medije u foajeu BDP predstavljen je bogat program koji broji ukupno 10 premijera koje će publika gledati na repertoaru tokom 2022. godine.

Direktor Jug Radivojević podsetio je na 11 premijera koje je ovaj teatar imao tokom ove sezone, te istakao da je iza svih uspeha i nagrada koje su dobile ove predstave, stoji pre svega „krvav rad sa idejom da pozorište u ovim nemilim vremenima može da okrepi dušu i da nadu da će naredni period biti bolji“.

Jug Radivojević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

O prvom komadu koji je na repertoaru od 26. marta „Zaljubljeni Šekspir“ govorili su koproducent Jurij Franko ispred produkcije „Disney Teatrical“ i „Prospot doo“ iz Slovenije i rediteljka Ana Tomović.

Franko je istakao da mu je čast i zadovoljstvo da sarađuje sa BDP-om, kao i da je „Dizni“ bio oduševeljen da radi sa njima.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Oni proveravaju svakog saradnika kojem treba da daju licencu. Sa Jugom imamo iskustva i uspeha kroz mjuzikle. Kada sam razgovarao sa Diznijem pitali su me ko bi režirao. Poslali smo biografiju, a oni su pitali je l ona žena, ako jeste, odlično, imate licencu – kazao je Franko.

Tomovićeva je rekla da joj je velika čast i izazov da radi na ovom komadu jer svi znaju hit film „Zaljubljeni Šekspir“ sa Gvinet Paltrou i Džozefom Fajnsom.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Srećna sam što je taj komad adaptiran za pozorište. Konačno je tu tekst koji se najdirektnije bavi nama, pozorišnim ljudima, svima nama koji živimo i ginemo za pozorište, kao i pozorišnom magijom i svim onim što za nas znači život. Komad je smešten u 1593. godinu kada je Šekspir još uvek neafirmisan, anoniman pisac i to je momenat njegovog proboja. Takođe, to je momenat kada je kuga u Londonu kao i ovde naše vreme epidemije. I kao što uvek nakon takvih pošasti dolazi vreme bujanja, strasti i radosti, tako se i mi nadamo da ćemo s ovom predstavom vratiti osmeh na lice – kazala je rediteljka.

Sledeća premijera u BDP je zakazana za 28. maj i u pitanju je „Antigona“ Dijega de Bree, a glavnu junakinju tumačiće Jana Milosavljević koja je ovom prilikom pročitala pismo velikog reditelja koji nije mogao da bude prisutan.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Antigona je tragični sukob zasnovan na konfliktu između države i porodice. Između vlasti i čoveka. Antigona je sinonim za ono što mi nazivamo slobodom. Smisao života mora da ostane u srži čoveka, pa čak i kada je kaznu nemoguće izbeći. Budimo realni, tražimo nemoguće. Ne da mrzim, nego da volim, zato postojim na ovome svetu – pročitala je, između ostalog, mlada glumica.

Branka Katić igraće jednu od glavnih uloga u kultnom komadu „Tramvaj zvani želja“ u režiji Lenke Udovički koja je u današnjem obraćanju podsetila da je pre 30 godina režirala Brankinu diplomsku predstavu i da je srećna što ima priliku ponovo da sarađuje sa njom.

Lenka Udovički Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Verzija iz 1951. godine bila je umivena, cenzurisana i u skladu sa tim vremenom, ali je i tada bila kontroverzna u odnosu na to što je napisao Tenesi Vilijams jedan od najvećih pisaca. On je kreirao arhetipske likove – rekla je Udovički.

Nikita Milivojević režiraće „Magbeta“ koji će se premijerno igrati 16. avgusta, a Boris Liješević uhvatiće se u koštac sa Geteom i radiće komad „PraFaust“ u kojem će glavnu ulogu imati Svetozar Cvetković.

Cvetković je ovom prilikom pročitao Liješevićevo pismo istakavši da čovek kada dođe u svom radnom veku u ovaj period života, povlači crtu i dođe do uloge kao što je Faust.

Svetozar Cvetković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Faust je deo životnog puta kada se sve što smo radili i život posvetili čini promašeno, spremni da sve bacimo u vodu. Jedini izlaz je iskušenje. Čovek u padu nalazi olakšanje. Da bi se osvetio sebi i svom promašenom životu, makar u bolu osetio pravi život. U takvim trenucima gleda cela vasiona, i Gospod koji ćuti i čeka, ali i Đavo koji sve čežnje može da ispuni. Samo traži da mu pružiš ruku i imaš sve, sve osim slobode. Đavo daje privid slobode i drži te u vlasti. Kada primetite da ste u njegovoj vlasti, tada već više niste vi. Tada ne pomaže ni pamet ni obrazovanje. Najpametniji čovek ostaje bez znanja, bez smirenosti. Faust je najveće iskušenje, iskušenje besmisla. Ovo je komad o čežnji i želji za životom – pročitao je Cvetković.

U sledećoj godini publika će uživati i u komadima „Mizantrop“ u režiji Juga Đorđevića sa Ljubinkom Klarić u glavnoj ulozi (10. 9), zatim u „Božanstvenoj komediji“ koju će režirati slavni reditelj Frank Kastorf (15. 10), kao i u predstavi „Yankee Rose“ Miloša Lolića (5. 11) u kojoj će naslovnu ulogu tumačiti Lolićeva mama, a velika glumica Danica Maksimović.

Danica Maksimović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Bila sam veoma iznenađena kada mi je stavio taj tekst na sto, rekao pročitaj pa ćemo razgovarati. Radila sam sa mnogim velikim rediteljima sa ovih prostora, ali nikada sa priznatim evropskim rediteljom Milošem Lolićem. Svesna sam da će to biti sudar titana i žao mi je mojih kolega koji će prisustvovati tom ukrštanju mačeva – šaljivo je rekla glumica i dodala:

– Ovo je praizvedba Slobodana Obradovića koja sadrži mnogo toga vrcavog, komičnog, mnogo muzike i songova i vrlo se radujem. Biće krvavog posla, shvatam ga vrlo ozbiljno, radim mnogo na kondiciji i ozbiljnoj pripremi. U dubini duše znam da bi ovo trebalo da bude dobro i da uspe. Igraće se na maloj sceni koja glumca dovodi do svojevrsne intimne glume i to treba uraditi perfektno.

Danica Maksimović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Čehovljev komad „Tri sestre i galeb“ režiraće Haris Pašović, a premijera je zakazana za 17. decembar, dok je za kraj godine 30. decembra u planu da na scenu izađe „Idiot“ Dostojevskog u režiji Ivice Buljana koji je istakao da publika može da očekuje enciklopediju emocija, inteligencije i filozofije velikog teatra.

Ivica Buljan Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Stipendista BDP Luka Grbić publici će se predstaviti kao Šekspir u „Zaljubljenom Šekspiru“, a igraće i u „Antigoni“, „Yankee Rose“ i u „Idiotu“, što za njega predstavlja, kako je istakao, pravu čast i privilegiju da kao mlad glumac dobije tako veliku priliku.

 

Bonus video: Premijera Zelena čoja Montenegra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar