Hotel Bauer palazzo Foto:Shutterstock/Gozzoli

Remek-dela Ticijana, Rubensa i Klimta, uz mnoštvo vrednih istorijski predmeta, nameštaja i tekstila, rasprodata su na velikoj aukciji u hotelu "Bauer Palazzo" u Italiji za 1.6 miliona dolara. Prodaja koja je organizovana povodom početka ambicioznog projekta renoviranja, otkrila je bogatu kolekciju koja se krila iza zidina ovog kultnog zdanja sa pogledom na Veliki kanal u Veneciji.

Na aukciji je bilo više od 10.000 predmeta iz unutrašnjosti hotela poput posuđa od muranskog stakla, do svile, tekstila i zanatskih komada po narudžbini cenjenih italijanskih ličnosti.

Najskuplji predmet bio je izuzetan par venecijanskih zidnih svećnjaka sa tri kraka koji su dočekivali posetioce u „Bauerovoj“ velikoj sali za prijeme, sa cifrom od 158.064 evra. Svećnjaci su napravljeni 1950-ih od muranskog stakla iz 17. veka, a na vrhu svake svetiljke nalaze se venecijanski lavovi. Svećnjaci su ručno izrađeni po tradiciji dinastije staklara „Seguso“, piše „Artnet“.

Među ostalim blagom u ponudi su bili i komadi luksuznih tekstilnih kuća „Rubelli“ i „Bevilacqua“, skupoceni tapeti, nameštaj i staklo „Seguso Vetri d’Arte“, sa sedištem proizvodnje na čuvenom ostrvu Murano. Jedinstveni nameštaj uključuje zakrivljene venecijanske komode i fotelje, kao i ormare u baroknom stilu iz jednog od kraljevskih apartmana. Pored toga, dostupan je i savremeni nameštaj sa terase restorana „Sedmo nebo“ na vrhu hotela.

Prodaja je prilika za kolekcionare, entuzijaste i ljubitelje dizajna da steknu deo venecijanske istorije iz jednog od najslavnijih hotela u Veneciji.

Od svog osnivanja 1880. godine, hotel „Bauer Palazzo“ održava bogatu istoriju umetnosti i arhitekture, kao i kulturno nasleđe grada. Sama zgrada je odličan primer venecijanske gotike i renesansnog stila, sa svojom kitnjastom fasadom i velikim unutrašnjim prostorijama. Od samog početka, hotel je držao obimnu kolekciju likovne umetnosti, antikviteta i nameštaja, od kojih su mnogi prenošeni kroz generacije porodice Bauer.

Hotel Bauer Palazzo Foto:Shutterstock/Aleksandr Stepanov

Osim prodaje, hotel je riznica istorije umetnosti. Njegove zidove krase slike, skulpture i druga umetnička dela umetnika iz celog sveta, koji su ga neretko posećivali i njime bivali inspirisani uključujući Ticijana, Kanaleta, Tijepola i Rubensa.

Kolekcija se takođe može pohvaliti radovima iz 20. veka poput Pikasa, Matisa i Klimta, za kojeg se znalo da je duboko inspirisan ovim hotelom, kao i gradskom umetnošću i arhitekturom, posebno mozaicima, koje je ugradio u svoja najpoznatija dela, uključujući i „Poljubac“.

„Poljubac“, Gustava Klimta Foto:EPA/ROLAND SCHLAGER

Možda nijedna druga figura iz sveta umetnosti nije tako blisko povezana sa Bauerom kao Pegi Gugenhajm. Čuvena kolekcionarka i mecena bila je čest posetilac Venecije i odsedala je u hotelu u nekoliko navrata.

Iako je na kraju kupila „Palazzo Venier dei Leoni“ za stanovanje i smeštaj svoje kolekcije moderne umetnosti, „Bauer“ je iskoristila za veliku retrospektivu svoje kolekcije 1951. godine, koju je vodio umetnik Marsel Dišan.

Nedavna aukcija je imala ideju da podrži renoviranje hotela Bauer Palazzo, koji bi trebalo da bude ponovo otvoren 2025. godine. Prihodima od prodaje finansiraće se preuređenje koje je fokusirano na održivost od strane arhitekte Alberta Trosela iz Venecije i grupe za dizajn enterijera BAR Studio.

Ovaj dvojac će popraviti originalnu gotičko-vizantijsku fasadu hotela, kao i kitnjaste ograde velikog neoklasicističkog stepeništa koje je dizajnirao venecijanski arhitekta Lorenco Bosketi 1880. godine.

Bonus video: Dolazak žirija na filmski festival u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar