AUDIBLE Foto:Netflix / Everett / Profimedia

Sa tri od pet nominovanih, Netfliks dominira u ovogodišnjoj kategoriji kratkih dokumentarnih filmova, ali jedan od ta tri se ističe. „Audible“, u režiji Meta Ogensa.

Film prati srednjoškolski fudbalski tim u školi za gluve u Merilendu, fokusirajući se na jednog igrača, Amari Mekenstri. Njegova završna godina je puna događaja izvan škole, dok se kreće kroz probnu vezu i ponovo se povezuje sa ocem koji ga je napustio.

Mekenstri kaže da, iako ne može da čuje navijanje, može da oseti vibracije od trčanja. Igrači fudbalu pristupaju iz drugačije perspektive. („Mnogi timovi koji čuju ne žele da igraju sa nama“, kaže trener. „A većina trenera ne voli da gubi od gluvih trenera.“) Ogens, bez preterivanja, pronalazi načine da privuče gledaoce druga čula, tražeći prave trenutke, kao što su tinejdžeri koji plešu uz bučne bas linije ili članovi tima koji zalupaju vratima ormarića i pritisnu prekidač za svetlo dok se okreću da bi se vratili na teren.

Školska sećanja su takođe preplavljena u „Kad smo bili nasilnici“ (When We Were Bullies). Početkom 90-ih, reditelj, Džej Rozenblat, imao je slučajan susret sa bivšim kolegom iz petog razreda iz školske 1965-66. Obojica su se setila incidenta kada su njih dvojica i drugi napali izopštenog učenika. Godinama kasnije, progonjen time što je bio nasilnik, Rozenblat traži druge drugove iz razreda i njihovu 92-godišnju učiteljicu. Ne sećaju se svi incidenta, a Rozenblat svesno vodi film u ćorsokak. Ipak, „Kad smo bili nasilnici“ igra se sa strukturom i animacijom.

Manje uspešno empatičan je „Vodi me kući“ (Lead Me Home), dokumentarac o beskućnicima snimljen u Los Anđelesu, San Francisku i Sijetlu od 2017. do 2020. Jednostavno je previše difuzan u ovoj dužini; nekoliko od njegovih 15 predstavljenih tema jasno se pojavljuje, iako ima srceparajućih trenutaka, kao kada majka objašnjava zašto kupuje namirnice i sprema večeru za svoju decu umesto da prihvati besplatne obroke. Mnogobrojni snimci kampova iz vazduha nenamerno skreću pažnju na daleku perspektivu filmskih stvaralaca, Pedra Kosa i Džona Šenka, čija prekomerna upotreba time-lapse fotografije i nesrećna primena Coldplay-ove „Midnight” sugerišu da je lakše opisati siromaštvo nego istražiti.

„Tri pesme za Benazir“ (Three Songs for Benazir), reditelja Gulistana i Elizabet Mirzaei, prati budućeg oca u kampu za raseljena lica u Kabulu koji čezne da se pridruži Avganistanskoj nacionalnoj armiji, ali drugi su uvereni da je njegovo mesto u poljima maka. Potresan epilog predstavljen četiri godine kasnije potvrđuje lošu sudbinu, a takođe nagoveštava sjajno nerealizovano svojstvo junaka.

Konačno, dokumentarac Njujork Tajmsa „Kraljica košarke“ (The Queen of Basketball), u režiji Bena Praudfuta, stavlja u centar pažnje Lusiju Haris, koja je umrla u januaru. U krupnom planu, ona se priseća svoje karijere košarkašice koja probija puteve, prve žene koja je zvanično draftovana za NBA. tim. Objavljen pre njene smrti, film sada predstavlja jednostavan, ali dirljiv spomenik, prožimajući njena sećanja isečcima iz ključnih igara i pobeda.

Bonus video: Nensi Mensa Ofei i Ibrahim Koma: Svi mogu da se povežu sa filmom „Strahija Banović“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar