Krokodil Hanif Kureishi Hanif Kurejsi
Hanif Kurejši, Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Književnik i scenarista Hanif Kurejši objaviće naredne godine memoare u kojima će do detalja opisati nesreću koju je doživeo krajem prošle godine i zbog koje je i dalje paralizovan i u bolnici. Knjiga će biti vrlo simboličnog naslova "Shattered" (Razbijen).

Pred sam kraj 2022. godine britanski književnik i scenarista Hanif Kurejši otišao je u Rim kako bi proveo božićne praznike u tom gradu. Ali, kratak odmor u Rimu umalo mu nije „došao glave“. Naime, šetao je Rimom i odjednom pao nasred ulice. Nije mogao da pomeri ni ruke ni noge, i hitno je prebačen u bolnicu, na odeljenje intenzivne nege. Gotovo paralizovan, život mu se potpuno preokrenuo.

Nakon tog stravičnog događaja svet je obavestio, putem Tvitera, da možda više nikada neće moći da hoda, niti da uzme olovku u ruke.

I već četiri meseca autor „Intime“ i „Bude iz predgrađa“, čiji je scenario za film „My Beautiful Laundrette“ bio nominovan za Oskara, vezan je za krevet u jednoj rimskoj bolnici. Ali, duh ga ne napušta. I od tada objavljuje kratke pričice nazvane „Kurejšijeve hronike“, koje se mogu čitati na američkoj onlajn platformi „Substack“, a u tvitovima, koje diktira članovima porodice kako bi ih postovali, deli raznorazne stvari – od aktuelnog zdravstvenog stanja do povremene upotrebe zabranjenih supstanci.

Nedavno je pisao o trenutku kada ga je u bolnici posetio školski drug Dejvid. Bio je tako divan, naveo je Kurejši, da ga je vozao u kolicima po malešnom bolničkom vrtu dok su pričali „o svemu što im je u tom trenu palo na pamet“.

– Potrebno mi je tako mnogo društva u ovo vreme. Sve mi je teže što sam ovde, u bolnici, jer sam izolovan od celog sveta, i čini mi se da sam sve očajniji da pobegnem odavde.

Krokodil Hanif Kureishi Hanif Kurejsi
Hanif Kurejši Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

I dok je ranija autorova dela objavljivala, bar u Velikoj Britaniji, kuća „Faber“, memoari „Shattered“ izaći će u u podružnici „Penguin rendom hausa“ – kući „Hamish Hamilton“.

– Kao svako ko zna Hanifa, bio sam šokiran kada je objavljena vest o nesreći koja mu se desila i toj užasnoj situaciji u kojoj se našao. I kao hiljade drugih ljudi bio sam tako uzbuđen zbog svih onih reči koje je počeo da odašilje svetu u januaru na Tviteru, u kojima je delio svoje misli, osećanja, sećanja onako kako su mu dolazili, s neverovatnom bistrinom, snagom, sabranošću. U njima odmah prepoznajemo Hanifov glas, iako mu dolaze s mesta kojeg se svi plašimo – kazao je, kako je preneo „Gardijan„, Sajmon Proser, direktor izdavačke kuće „Hamish Hamilton“.

U narednim mesecima radiće, kako je precizirao, s Hanifom dok te bolničke „depeše“ pretvara u knjigu. A ta knjiga, kako se nada izdavač, biće ultimativni put ka piščevom oporavku.

Hanif Kurejši Foto: EPA-EFE/TONI ALBIR

– Sajmon i ja se znamo već mnogo godina, i zadovoljstvo je raditi napokon zajedno na ovoj knjizi – kazao je Kurejši, koji je pre dva leta bio u Beogradu, na festivalu Krokodil.

Početkom aprila Hanif Kurejši je saopštio da će za svoje pretplatnike na platformi „Substack“ organizovati takmičenje za najbolje radove u kategoriji ne-fikcije. Svi koji žele da učestvuju trebalo bi da dostave najviše 750 reči na temu „povreda“ i imaju šansu da im eseji budu objavljeni u okviru „Kurejšijevih hronika“, uz autorove beleške.

Bonus video: Velš i Kurejši na Krokodilu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar