Krokodil Hanif Kureishi Hanif Kurejsi
Hanif Kurejši Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kratak božićni odmor u Rimu, pred kraj 2022. godine za slavnog britanskog književnika i scenaristu Hanifa Kurejšija pretvorio se u pakao. Naime, pisac je šetao Rimom i odjenom pao nasred ulice. Nije mogao da pomeri ni ruke ni noge, i hitno je prebačen u bolnicu. Gotovo paralizovan, život mu se, kako priznaje, potpuno preokrenuo.

Hanif Kurejši, književnik, poznat po delima „Intima“ i „Buda iz predgrađa“, čiji je scenario za film „My Beautiful Laundrette“ bio nominovan za Oskara, ovako je opisao taj umalo kobni trenutak u Rimu:

Video sam smrt. Smrt je razgovarala sa mnom – rekao je Kurejši za BBC.

Hanif Kureishi
Hanif Kurejši Foto: EPA/MARTA PEREZ

Bio je ubeđen, kako je kazao u svom prvom intervjuu od kad ga je zadesila nevolja, da će umreti. Želeo je da se oprosti sa svojom decom preko video poziva, ali ga je devojka Izabela D`Amiko ubedila da to ne čini.

Izbegao je smrt, a danas uči kako da živi u potpuno izmenjenim okolnostima. Vraćaju mu se neki oseti u rukama i nogama, ali ne može ništa da radi.

Psihoterapeut mu je, kako je naveo, rekao da će, možda, moći da drži viljušku u narednim nedeljama.

Zapanjen je i iznenađen, kako je priznao za BBC, što je od nezgode stekao nove čitaoce. Zapravo, Hanifova publika je sve brojnija: milioni ljudi sada čitaju tekstove na njegovom blogu koje diktira, o tome šta mu se desilo i kako uči o sebi i stanjima kroz koje prolazi telo čoveka.

Krokodil Hanif Kureishi Hanif Kurejsi
Hanif Kurejši, Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Nikada ranije nije tako „pisao“. Uvek je to bilo na starinski način – najpre s penkalom na papiru, da bi to potom prekucavao u kompjuter. A, eto, sada izgovara misli, diktirajući ih i zapanjen je reakcijom. Jedan nepredviđeni događaj, kaže, doveo je do drugog.

Vezan za postelju, oseća se usamljeno i malo spava. Sluša zato Svetski servis BBC-ja, pa i Radio 3 i Radio 4 britanskog javnog servisa i utehu u svemu nalazi u tome što se ljudima sviđa to što piše i što ga bodre usred sveg tog očaja.

A reči koji diktira slave život, ali ima i onih mračnih, smešnih koje na najbolji način opisuju zbilju u kojoj se nalazi. Zbog svega što mu se desilo promenio je mišljenje o osobama s invaliditetom.

– Odjednom sam prošao kroz vrata bolesti i preobrazio sam se. Nikada nisam razmišljao o tome kako je invalidima, a sada znam. Ne postoji porodica na svetu koja neće u nekom trenutku doživeti nekakvo iskustvo s osobom sa invaliditetom. Živimo u svetu agonije i bola za koji nisam znao da postoji, i hoću da vidim svet iz ugla ovih ljudi. Želim da osnujem dobrovorno društvo za umetnike s invaliditetom koje ću nazvati „Metamorfoza“, po Kafkinom romanu – kazao je Kurejši.

Hanif Kureishi Hanif Kurejsi Krokodil
Hanif Kurejši Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Jedan od onih koji mu se, uprkos sopstvenom teškom stanju, našao u čitavoj agoniji jeste pisac Salman Ruždi. A Ruždi je, podsetimo, prošlog avgusta izboden uoči književne tribine u Americi, na kojoj je trebalo da govori i jedva je ostao živ.

I Ruždi se Kurejšiju stalno javlja i šalje mu, kako je otkrio, zabavne tekstove, ali ne priča o onome što se dogodilo prošlog leta, jer je osoba koja čuva svoju privatnost.

– Doduše, ja govorim o onome što mi se dogodilo. Moram da se setim svog identiteta kao pisca, na jedini način na koji mogu.

Upitan da li je strpljiv – odgovorio je da nije. Ali, da, opet, mora da bude.

I samo želi da mu se potpuno vrati osećaj u rukama, kako bi ponovo mogao da piše i kuca. A nada se da će se to desiti za nekih šest meseci.

Podseća na pitanje koje bolesnici često sebi postavljaju – zašto baš ja? Jednostavan odgovor pružio mu je, kako je naveo, školski drug – zašto ne ja?

Zapravo, zašto bilo ko od nas misli da ćemo baš mi biti izuzetak, da bolest neće baš nas pogoditi…

Hanif Kurejši koji će naredne godine napuniti 70, na kraju je zaključio kako mu je, ipak, drago što se sav ovaj haos desio „kad mu je život na zalasku“.

Hanif Kurejši, Hanif Kureishi, pisac, književnik, festival Krokodil
Hanif Kurejši Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

A britanski pisac je, podsetimo, leta 2021. godine bio u Beogradu kako bi s Irvinom Velšom otvorio festival Krokodil. Tada je publici u amfiteatru Muzeja Jugoslavije, propraćen gromoglasnim aplauzom, poručio:

– Mora da ste baš očajni kad ste se okupili samo da čujete čoveka kako čita iz knjige!

Bonus video: Pisci na Krokodilu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar