Luvr, Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Muzeji se polako otvaraju u mnogim zemljama sa ublažavanjem mera borbe protiv koronavirusa, ali stručnjaci upozoravaju da bi svaki osmi muzej na globalnom nivou mogao ostati trajno zatvoren kao posledica krize.

U studiji, koju su izradili UNESKO i Međunarodni savet muzeja (ICOM), navedeno je da je 90 odsto muzeja u svetu, odnosno oko 85.000 institucija, bilo primorano da, bar privremeno, zatvori svoja vrata zbog pandemije.

– Podatak koji iznosimo je alarmantan – rekao je za AP pomoćnik generalnog direktora UNESKA za kulturu Ernesto Otone, dodavši da je pademija podjednako pogodila velike i male muzeje, stare i novootvorene, one posvećene nauci i one okrenute umetničkim delima.

– Muzejima koji su zatvoreni mesecima i u tom periodu nisu imali nikakve prihode preti trajno zatvaranje, jer i kada se otvore neće imati kapacitete da obezbede održavanje fizičke distance posetilaca i primenu svih ostalih mera koje zahtevaju epidemiolozi – rekao je Otone.

U studiji UNESKA i IKOM-a navodi se da skoro 13 odsto muzeja u svetu možda više neće biti otvoreno, pri čemu je rizik veći za one u siromašnim zemljama, ali situacija nije ružičasta ni u bogatim državama.

Mreža organizacija evropskih muzeja navodi da su veliki muzeji u turističkim metropolama kao što su Pariz, Amesterdam ili Beč tokom pandemije izgubili do 80 odsto prihoda, što se meri u stotinama hiljada evra na nedeljnom nivou.

Rijksmuzej u Amsterdamu, Foto: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Stedelejk i Rajks muzej u Amsterdamu ili Muzej istorije umetnosti u Beču gube i do 2,5 miliona evra mesečno, prenosi AP.

Pandemija je poremetila i neke vrlo skupe izložbe.

Izložba flamanskog majstora Jan van Ajka u Gentu zatvorena je ubrzo nakon otvaranja i neće se nastaviti, jer su dela pozajmljena i moraju se vratiti.

Srećom, to nije slučaj sa izložbom renesansnog umetnika Rafaela u Rimu, koja je trajala svega tri dana, ali su organizatori uspeli da zadrže svih 120 dela i posetioci će moći da ih vide od 2. juna do 30. avgusta.

– Sve u svemu slika je mračna. Više podseća na Munka nego na Monea – saglasni su stručnjaci.

Otone je naveo da je posebno teška situacija u Latinskoj Americi, gde je u ovom trenutku zatvoreno 99,4 odsto muzeja.

– Prvi put u istoriji se dešava da su na jednom kontinentu zatvoreni praktično svi muzeji i za njih će biti veoma teško da se oporave od krize – kazao je Otone.

Ipak nadu pruža činjenica da se muzeji postepeno otvaraju.

U Berlinu četiri muzeja i jedna izložba imali su 10.000 posetilaca tokom protekle nedelje, što je otprilike 43 odsto u odnosu na posetu u istom periodu prošle godine.

Muzej istorije umetnosti u Beču, Foto: EPA/HARALD SCHNEIDER

U Italiji, jednom od najvećih žarišta koronavirusa u Evropi, otvoreni su Vila Borgeze i Kapitolski muzeji sa slikama Karavađa i Berninijevim skulpturama, ali još uvek nema informacija kada će biti otvoreni najznačajniji muzeji i galerije poput Ufici u Firenci, Vatikanskog muzeja ili Koloseuma u Rimu.

Slična situacija je u Francuskoj, gde su i dalje zatvoreni Luvr i Pompidu centar, dok je Grčka otvorila svoje arheološke lokalitete, uključujući i Akropolj. Za 15. jun najavljeno je otvaranje muzeja u Grčkoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar