Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U Istorijskom muzeju Srbije danas je i zvanično otvorena izložba "Kraljevi i svetitelji srpski" posvećena Nemanjićima, najznačajnijoj srpskoj srednjovekovnoj dinastiji.

Iako su mnogi muzeji, na preporuku Ministarstva kulture od 21. aprila, u međuvremenu počeli da rade, ovo je prva privremena izložba otvorena posle uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije.

Tek pokoji radoznali posetilac došao je da obiđe postavku, ali i „druženje“ sa Nemanjićima u skoro praznim galerijama, uz prigušenu svetlost i duhovnu muziku, ima svoju draž.

Autorka izložbe, kustoskinja Vanja Vuksan, postavku je podelila u 12 tematskih celina koje obuhvataju razdoblje od prvih dinastija prednemanjićkog doba (IX vek) do poslednjeg, 11. nemanjićkog vladara cara Stefana Uroša V (1371):
Vreme prvih srpskih dinastija, O postojbini i poreklu, O imenima Stefan i Uroš, O patronu dinastije, Vladarske insignije, Stolno mesto-vladarski dvor-presto, Srpski sabori, Vladar ratnik, O lozi Nemanjići, Nemanjići i autokefalnost SPC, Grobna mesta vladara i Kult vladara svetitelja.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kroz raznovrsne eskponate: nakit, oružje, novac, pečate, kopije fresaka, rukopise i fotografije zadužbina i utvrđenja iz tog vremena, posetioci mogu da steknu uvid u moć i slavu Nemanjića, ne samo na polju politike (državotvorne i crkvene) već i u oblastima književnosti ili arhitekture.

Među izloženim predmetima autorka posebno ističe pečatnjak kneza Strojimira iz sredine 9. veka (najstariji eksponat ovog muzeja), deo kamenog trona cara Dušana, osnivačku povelju manastira Dečani i kivot kralja Stefana Dečanskog.

– Određeni predmeti koji su izuzetno značajni, poput Dečanske povelje ili kivota biće izloženi do 12. juna, zbog izuzetno visoke cene njihovog osiguranja, tako da pozivamo posetioce da iskoriste ovu jedinstvenu priliku i pogledaju ih uživo – poručila je Vanja Vuksan.

Istorijski muzej Srbije otvoren je radnim danima 12-16h. Zbog novih mera uvedenih za sprečavanje širenja virusa KOVID-19 u galerijama ne sme da boravi više od 30 osoba istovrmeno.

Iz istog razloga, stručnih vođenja i grupnih poseta neće biti do daljeg. Cena ulaznice je 200 dinara, a za studente i penzionere 100 dinara.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare