Krokodil
Foto: Promo

Četrnaesto izdanje Festivala KROKODIL pod nazivom "Godina magijskog mišljenja" održaće se u Beogradu od sutra do 19. juna na otvorenom amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije i u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a na otvaranju učestvuje jedna od najvećih svetskih autorki Margaret Atvud.

Svi zainteresovani za karte mogu da se jave na mejl [email protected], a dve ulaznice dobiće pet najbržih.

Smenjivaće se čitanja, razgovori, sofa intervjui, muzički natupi, scenska izvođenja, performansi, programi za decu i mlade, susreti s novinarima i publikom, potpisivanja knjiga, tribinski programi, debate, promocije, online uključenja, video projekcije i konferencije.

Večernji program

Ispred Muzeja Jugoslavije u petak 17. juna i u subotu 18. juna od 20 sati u okviru prve dve festivalske večeri biće predstavljena vrhunska selekcija domaćih, regionalnih i stranih spisateljica i pisaca ali i muzičarki/muzičara, glumica/glumaca i drugih.

– S ponosom najavljujemo učešće jedne od najvećih živih svetskih autorki Margaret Atvud, koja će nam se pridružiti na polučasovnom razgovoru sa spisateljicom Rumenom Bužarovskom i Mimom Simić ali i čitanjem online iz svog doma u Kanadi. Najavljujemo s ponosom i uživo učešće argentinskog književnog čuda Arijane Harviks, čiji je ubojiti roman „Crkni ljubavi“ u mahu osvojio naše čitateljke i čitaoce – poručuju iz Krokodila.

Margaret Atvud Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Dinamični sofa intervjui ove godine rezervisani su za dvojicu legendarnih karikaturista i nemilosrdnih komentatora lokalne društveno-političke stvarnosti, Coraxa i Dušana Petričića.

Neizostavno je i gostovanje regionalnih zvezda među kojima su provokativni i ubojito duhoviti Boris Dežulović, popularna dramska spisateljica Tena Štivičić, sjajna književna kometa iz BiH poznata kao Asja Bakić ali i visoki predstavnik novih nada književnosti zajedničkog jezika, mladi crnogorski romanopisac Ilija Đurović.

– Uz In memoriam segment posvećen jednoj i jedinoj Miri Furlan i specifičnim ulogama koje smo dodelili našim nenadmašnim glumicama Mirjani Karanović, Vladici Milosavljević i Hani Selimović program će upotpuniti i razgovor s voljenom Jasminkom Petrović i jednako voljenim Rašom Andrićem o knjizi/filmu „Leto kada sam naučila da letim“ i uspehu koji je ovaj kreativni dvojac požnjeo u zemlji, regionu i onom pravom inostranstvu. Pravu poslasticu večernjeg programa čini će muzički nastupi Marčela i Ane Ćurčin ali i predstavljanja istaknutih knjiga koje su prošle godine objavili Ana Marija Grbić i Aleksandar Šurbatović – najavljuju organizatori.

Mira Furlan Foto: Zoran Lončarević

Festival kao i obično vodi Mima Simić, ovog puta uz podršku Daška Milinovića iz čuvenog radijskog dvojca Daško i Mlađa zaduženog za sofa intervjue i čitave serije voditelja kao što su Jasmina Ahmetagić, Silvija Monros, Jasmina Topić i Dejan Matić koji će kroz kratke onstage razgovore predstaviti pojedinačne autore i autorke koji čine lajnap ovogodišnjeg Festivala KROKODIL.

Program treće festivalske večeri održaće se u nedelju 19. juna s početkom u 19 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju i posvećen je inovativnim autorskim rešenjima koja istražuju do sad neotkrivene veze između pisaca i njihovih prevodilaca s jedne strane te između poezije, zvuka i scenskog pokreta s druge. Program se realizuje u ovkiru projekta CELA (Connecting Emerging Literary Artists) koji realizuju organizacije iz deset evropskih zemalja, među kojima je i Udruženje KROKODIL, kao i projekta POETS SOUNDS koji je pokrenula KROKODILova prijateljska organizacija Lettretage iz Berlina.

Jedna od namera projekta CELA jeste da se prevoditeljice i prevodioci postave u ravan s književnicama i književnicima kao jednakopravni literarni stvaraoci. Ova namera podstakla je novo promišljanje književnog nastupa u slučajevima kada se on odvija van konteksta jezika na kom određena autorka ili autor pišu.

– Dođite da vidite kako kreativna komunikacija između onih koji pišu i onih koji njihova dela prevode može da rezultira uzbudljivim scenskim rešenjima kroz nastupe budućih evropskih književnih zvezda – Arijane Bonaci iz Italije, Andraža Rožmana iz Slovenije i Lise Vede iz Holandije – te prevoditeljica Ane Popović, Jelene Dedeić i Bojane Budimir – pozivaju iz Krokodila.

Nakon ove programske celine uslediće jedinstven eksperiment pod nazivom Poets sounds. Ova umetnička saradnja kompozitora, performera i pesnikinja i pesnika istražuje granicu na kojoj se književni jezik sreće s oblašću Nove muzike – estetsku regiju koja do sada jedva da je ispitivana.

Kroz kreativni međuodnos glasovnog trija Sprechbohrer iz Kelna te šestoro istaknutih evropskih pesnika: Tone Avenstrup iz Norveške, katalonca Eduarda Eskofeta, naše Katalin Ladik, Mortena Sendergarda iz Danske, Mije Tiovio iz Finske i Elizabet Vandeler-Dek iz Švajcarske predstavićemo nove proboje u oblastima instrumentalnih mogućnosti glasa, tonalnog spektra govora kao i pitanja notacije. Ovi transgresivni muzičko-poetski komadi koji su svoju premijeru doživeli u Berlinu, nakon Beograda biće predstavljeni i u mnogim drugim evropskim gradovima u okviru jedinstvene avangardne turneje. Program vode Dragan Protić Prota iz umetničke grupe Škart i revolucionarnog open mic poetskog festivala Pesničenje i njegov kolega iz Nemačke Florijan Nojner.

Festival će zatim biti i u Novom Sadu 23. i 24. juna pod nazivom „Na margini“ u sklopu programskog luka „Tvrđava mira“ Evropske prestonice kulture Novi Sad.

Bonus video: Vladimir Arsenijević uživo iz Harkova: Pomoć za prevremeno rođene bebe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar