Sten Li Foto: Ringo Chiu / Zuma Press / Profimedia

"Samo zato što je heroj i poseduje supermoći, ne znači da ga ne muče problemi", govorio je Sten Li, otac najvećih superheroja koji bi 28. decembra napunio 100 godina.

„Marvel Entertainment“ je tim povodom objavio video u kojem su potvrdili objavljivanje Disney+ dokumentarca o Stenu Liju sledeće godine.

– 100 godina sanjanja. 100 godina stvaranja. 100 godina Stena Lija – napisao je „Marvel“ na „Tviteru“.

Nedavno objavljeni video prikazuje uvid u neke od manjih uloga Stena Lija i gostovanja u filmovima. Slavljenička montaža se završava ilustracijom višestruko talentovanog stvaraoca. Radeći zajedno sa kolegama piscima i umetnicima kao što su Džek Kirbi i Stiv Ditko, Li je najpoznatiji po stvaranju voljenih likova kao što su „Spajdermen“, „Hulk“, „Iron Man“, „X-Man“ i još mnogo toga. Čak i nakon povlačenja iz Marvela 1990-ih, Li je nastavio da bude povezan sa kompanijom kroz kameo uloge i titulu izvršnog producenta u Marvelovim produkcijama.

Sten Li Foto: Ringo Chiu / Zuma Press / Profimedia

Proslava Lijeve stogodišnjice pokrenuta je ranije ovog meseca preko kompanije Genius Brands International, koja je objavila novu onlajn prodavnicu sa tri ekskluzivne kolekcije Li brenda. Kompanija poseduje prava na ime, glas, ličnost, potpis i licenciranje intelektualne svojine u vezi sa Lijem i potpisana je za koizvršnu produkciju dokumentarnog filma „Sten Li“.

– Pre 100 godina Sten je rođen u Njujorku. Tokom prošlog veka, njegov rad je promenio pejzaž pop kulture i uticao na milione – stoji u objavi na zvaničnom Tviter nalogu Stena Lija.

Stenli Martin Liber (28. decembar 1922 – 12. novembar 2018) bio je američki strip scenarista, urednik, izdavač, producent, televizijski voditelj, glumac i bivši predsednik izdavačke kuće Marvel komiks. Li je od male izdavačke kuće stvorio veliku multimedijalnu korporaciju. Primljen je u Kuću slavnih Vila Ajznera (The Will Eisner Award Hall of Fame, 1994), a takođe i u Kuću slavnih Džeka Kirbija (The Jack Kirby Hall of Fame, 1995).

Sten Li je rođen u porodici siromašnih jevrejskih emigranata rumunskog porekla. Detinjstvo je proveo u ekonomskoj krizi znanoj kao Velika depresija. Po završetku srednje škole u Bronksu, odlučio je da postane pisac, pa je prvo zaposlenje dobio u izdavačkoj kući gde je radio pomoćne poslove – brisao je skice olovkom s gotovih stranica stripova, punio bočice s tintom, kuvao kafu za crtače stripova… Godine 1942. otišao je u vojsku, gde je, kao „dramaturg“, pisao slogane, priručnike za obuku i crtao vojne ilustracije.

Sa sedamnaest godina, uz pomoć ujaka Robija Solomona počeo je da radi u strip kompaniji „Tajmli komiks“ (danas je to firma Marvel komiks). Stenov prvi tekst „Kapetan Amerika sprečava osvetu izdajnika“ objavljen je u trećem broju stripa „Kapetan Amerika“ pod pseudonimom Sten Li. Ubrzo posle toga osmislio je svog prvog superheroja, bio je to Uništitelj (engl. Destroyer), borac protiv diktatora. Za vreme zlatnog doba američkog stripa osmislio je i superheroje kao što su Džek Frost i Fader Tajm.

Džo Sajmon i Džek Kirbi 1941. usled nesuglasica sa izdavačem Martinom Gudmanom, napuštaju „Tajmli komiks“ i prelaze da rade za „Nešenel komiks“ (budući DS). Martin Gudman iz tog razloga daje više odgovornosti mladom Stenu i postavlja ga za privremenog urednika. Tokom godina Sten će postati glavni i odgovorni urednik Marvela, da bi 1972. godine i zamenio Gudmana na mestu izdavača.

Sten tokom pedesetih godina dobija sve više šansi da piše stripove i oprobava se u raznim žanrovima (romanse, vestern, humoristički, naučnofantastični, horor…) Zajedno sa Dan DeKarlom distribuira strip „Moja prijateljica Irma“, koji se zasniva na komediji glumice Mari Vilson. Krajem pedesetih postajao je sve više nezadovoljan i pomišljao je da prekine da se bavi ovim poslom.

Sten Li Foto: John Barrett / Zuma Press / Profimedia

DS komiks kasnih pedesetih godina počinje da uvodi novine na polju superherojskog stripa. Džulius Švarc obnavlja mnoge likove koji su bili popularni pre Drugog svetskog rata, kao što su novi Fleš i liga superheroja pod nazivom „Liga pravde Amerike“. Gudman daje zadatak Liju da i „Atlas“ osveži svoj pristup i unese novine. Naravno, Stenu ideje nisu nedostajale. Prvo je promenio sam koncept karaktera superheroja. Nekada skoro savršeni heroji, bez mane i straha, sada su promenjeni da više liče na ljude. Kao i obični smrtnici i superheroji su počeli da imaju svakodnevne probleme, zabrinutost i strah. Sten je superheroje na neki način približio običnom čitaocu, koji je sada lakše mogao da se poistoveti sa svojim junacima.

Sten je prvi tim superheroja osmislio u saradnji sa svojim kolegom crtačem Džekom Kirbijem, i to je bila „Fantastična četvorka“. Uspeh je bio neverovatan i Li s Kirbijem kreira još nekoliko superheroja, od kojih su najpoznatiji Halk, Ajron Men, Tor i Iks men. S Bilijem Everetom kreira Derdevila, a sa Stivom Ditkom Doktora Strejndža i Spajdermena. Ubrzo se pojavio i pravi odgovor na DS ligu pravde – „Marvelovi osvetnici“. Originalna postava bila je: Ajron Men (Toni Stark), Čovek-mrav (dr Henri Pim), Osa (Dženet van Dajn), Tor i Hulk (Brus Baner), a naknadno im se priključuje i Kapetan Amerika (Stiv Rodžers).

Sten Li Foto: Jonathan Alcorn / Zuma Press / Profimedia

Velika popularnost Marvelovih stripova uslovila je i naglo povećanje obima posla, tako da Li više nije bio u mogućnosti da piše detaljne scenarije za crtače. Pristupio je novom metodu, koji su koristili i drugi izdavači, ali koji je zbog Marvelovog velikog uspeha postao poznat kao „Marvelov metod“. Ukratko, taj metod se svodio na sledeći postupak: Sten Li bi smislio priču i napisao kratak sinopsis; zatim bi na osnovu toga crtač nacrtao strip, a potom bi Li pisao tekst za oblačiće, posle čega bi se strip kolorisao i unosio tekst.

Godine 1971. Sten se borio sa Zakonom o strip stvaralaštvu zbog navoda u stripu da Piter Parkerov najbolji prijatelj – Hari Osborn postaje zavisnik od droge. Zakon je hteo da ga cenzuriše zbog pominjanja droge. Li se usprotivio i odštampao epizodu bez njihovog odobrenja, što je dugoročno rezultovalo slabljenjem cenzure u stripovima. Tokom godina Sten je postao poznat po tome što se putem svojih stripova zalagao protiv rasizma, droge, netolerancije, socijalne nepravde, diskriminacije i predrasuda, terajući na taj način širu javnost da ne posmatra strip samo kao oblik zabave, već i kao nešto više.

Li je preminuo u 95. godini života u Čedar-Sinaj Medicinskom centru u Los Anđelesu.

Bonus video: Volt Dizni – Život ispunjen maštom i misterijama

Komentari

Svi komentari (0)