Izložba Tri pogleda Foto:Milan Dobrić

Izložba fotografija "Tri pogleda" (Ogled o percepciji) Biljane Dobrić, Milene Petronijević i Milana Dobrića, intiman pogled u Kosovo, otvara se danas u u Artget galeriji Kulturnog centra Beograda.

U najavi izložbe se ističe da su fotografije Biljane Dobrić su deo lične fotografske prakse krajem osamdestih i početkom devedesetih godina XX veka, uglavnom iz privatnog domena, sa povremenim odmacima ka političkom, vrlo precizno skiciraju vreme pre katastrofe. Milan Dobrić svojim pogledom obuhvata prostor Kosovske Mitrovice. Beležeći tragove života, sklanjajući pogled ka njegovim ivicama, praveći svet po svojoj meri, pruža dvojni uvid: sirovo dokumentarni i kontemplativni. Milena Petronijević, Leposavić, granice svog sveta smestila je u zamućeni pogled kroz prozore svoje sobe.

Izložba Tri pogleda Foto:Milena Petronijević

– Da bi normalno živeli i opstali, svako je oko sebe morao stvoriti sopstveni mehur, iza kojeg je sve nejasno i neodređeno, baš kao i na ovim fotografijama. Кako verovati u istinu kada postoji toliko njenih verzija. Svakim danom čitamo o različitoj stvarnosti kao zamagljenoj istini i pred njom bivamo paralizovani – objašnjava Milena Petronijević.

Ova tri autora, navodi se, posredujući sliku, osećaj prostora na kome žive, Kosova, daju uvid u pomeranje ka krajnjoj subjektivnosti, obrazovanje percepcije po sebi.

„Fotografije Biljane Dobrić u značajnoj meri jesu slika stvarnosti koju predstavljaju. Scene iz privatnog života, kao i one iz javnog, skupovi, manje ili više masovni, odgovaraju televizijskim scenama tog vremena. U slučaju Milanovih i Mileninih fotografija imamo otklon od kontrolisanih, velikih narativa, zaokret ka subjektivnom. Izbor motiva i način na koji su predstavljeni nose sobom i razlog samog postupka. Slika nosi sobom razlog svog nastanka. Ono predstavljeno slikom jeste otklon od onoga što je nepredstavljivo. Negiranje onoga što pretpostavljamo da jeste stvarnost“, zapisano je u katalogu.

Izložba Tri pogleda Foto:Milan Dobrić

Hronološki poređane, stvarnost i njena slika se sve više razilaze. Načini samoodbrane/samoobmane jesu opravdani. I dragoceni jer svedoče istinu. S druge strane, stvarnost je neumoljiva i zahteva da se gleda u oči. To je zadatak za celu zajednicu i ovo jeste prilika da se komunicira o tome, ističe se u najavi izložbe.

Bonus video: Milan St. Protić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar