Foto:Promo/Muzej Jugoslavije

Strip-knjiga Aleksandra Zografa "Priče iz Drugog rata" je zapravo zbirka 30 stripova našeg čuvenog autora, koja iz specifičnih perspektiva osvetljava zbivanja tokom Drugog svetskog rata u Srbiji, ali i širom sveta.

Izdavačka kuća Popbooks u saradnji sa Muzejom Jugoslavije objavila strip-knjigu Aleksandra Zografa „Priče iz Drugog rata“.

To je zbirka 30 stripova našeg čuvenog strip autora koja iz specifičnih perspektiva osvetljava zbivanja tokom Drugog svetskog rata u Srbiji, ali i širom sveta: od Banata i Bavarske, preko Bora i Minhena, do Rima i San Franciska.

Kao i mnogo puta do sada, Zograf je svoje pričao otkrivao iz privatnih beležnica, pisama i razglednica koje je nalazio kod prodavca na buvljim pijacama, praveći zatim od tog materijala nezaboravna strip dela.

Zbirku otvara verovatno najpotresniji strip – „Pisma Hilde Dajč“ o sudbini 20-godišnje jevrejske studentkinje arhitekture i bolničke volonterke, koja je 1942. stradala u kamionu dušegupki na putu iz logora Sajmište ka masovnoj grobnici u Jajincima.

Epizoda „O borskoj beležnici“ bavi se životom mađarskog pesnika Mikloša Radnotija na prinudnom radu u rudnicima na istoku Srbije.

Foto:privatna arhiva Godrana Basta

„Na selima u zimske večeri pevaju“ se nove pesme čiji je repertoar vrlo bogat govori o onome što ćemo kasnije upoznati kao novokomponovanu narodnu muziku.

„Saobraćajni test“ je nastao iz beležnice „Proveri samog sebe“ namenjene vozačima kamiona Trećeg rajha.

„Pančevo 22. 04. 1941.“ bavi se monstruoznim nacističkim streljanjem civila u ovom gradu koje je autor rekonstruisao po jednoj VHS reportaži sa nemačke televizije iz „97“, a „Mreže“ su posvećene zbirci poezije „Pesme iz dnevnika zarobljenika broj 60211“, koju je beogradski nadrealista Milan Dedinac objavio 1947, nakon povratka iz konc logora u Šleskoj.

„Zaboravljeni pesnik“ skida prašinu sa uspomene na Radomira Prodanovića, a „Beleške iz Amerike“ bave se impresijama Vladimira Dedijera sa konferencije UN-a u San Francisku proleća „45. godine.

„I-38“ potiče iz arhive Gestapoa, a reč je o tragičnoj sudbini mladog časovničara Aleksandra Ignjatovića, koji je svom šefu rekao: „Vi ćete izgubiti ovaj rat.“

Taj folksdojčer ga je onda prijavio policiji kojoj je naš junak od reči do reči sve to i ponovio: „Vi ćete izgubiti ovaj rat, a sada se pravite važni“

Petodelna „Radoslavljeva priča“ dostojna je filmske ekranizacije na kojoj bi joj pozavideo i Forest Gamp.

Pored stripova, u knjizi se nalaze i dva posebna teksta. U uvodnom Zograf pojašnjava svoje motive i autorsku poziciju, dok u eseju „Mala porodična istorija“ rekonstruiše važne i više nego neobične događaje iz života članova svoje porodice tokom ratnih godina, ističući to kao lični razlog koji ga dodatno podstiče da se uporno vraća ovoj temi.

Bonus video: Izložba „Christian Dior: Designer of Dreams“ autorke Florence Müller

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar