Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

"Ceo naš blok ostao je zamrznut u 1941. godini", napisao je na društvenim mrežama jedan od stanovnika kraja Pariza nedaleko od Monmartra.

„Kao da to što je Pariz smešten u karantin nije dovoljno zbunjujuće: kraj u kom živim pretvoren je u scenografiju za snimanje filma pre nego što je došlo do zatvaranja“, naveo je Tim Mekinenri u postu na Tviteru.

Objava ovog stanovnika Ulice Andrue objašnjava odakle te scene kao iz vremenske mašine u njegovom okruženju: ratni propagandni plakati i „odgovori“ socijalista iz Pokreta otpora oblepljeni po zidovima u ulici gde su „zarobljeni u vremenu“ i jedna juvelirnica i krojačka radnja, kao i saobraćajni znaci na nemačkom koji upućuju na medicinske ustanove.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

 

Pariz je danas, devetog dana od uvođenja mera koje je naložio francuski predsednik, „bukvalno grad duhova“, prenosi Rojters i podseća da je Makron samo 16 sati pre uvođenja mera potpunog zatvaranja izdao saopštenje o tome, pa ekipa filma “Zbogom, gospodine Hafman” nije stigla da demontira set.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Film režisera Freda Kavaja, inače, govori o Jevreju Žozefu Hafmanu, juveliru prinuđenom da se krije kako bi izbegao naciste u višijevskoj Francuskoj.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

 

Andrue i dve okolne ulice su potpuno „presvučene“ da bi dočarale Pariz iz vremena nacističke okupacije.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

 

Policija ne dozvoljava da se priđe setu, a režiser se, za sada, nije oglašavao.