Foto: Nenad Živanović

Nagrada za najbolji film petog Dunav film festa “Dunavska lađa” dodeljena je ostvarenju “Stric” hrvatskih reditelja Andrije Mardešića i Davida Kapca.

Svečanom dodelom nagrada i projekcijom filma “Blizu“ Lukasa Donta, dobitnika nagrade na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu, zatvoreno je 5. izdanje Dunav Film Festa u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Festival tradicionalno dodeljuje četiri nagrade ostvarenjima koja se nalaze u takmičarskoj selekciji, a žiri je ove godine radio u sastavu: Slobodan Boda Ninković, Aleksandra Janković i Dimitrije Vojnov.

Foto: Nenad Živanović

Dunavska lađa, nagrada za najbolji film festivala, dodeljena je ostvarenju “Stric” rediteljskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca. Za najbolju režiju nagrađeni su autori filma “Nežno” Ana Nemeš i Laslo Čuja iz Mađarske dok je nagradu za najbolji scenario dobio Dmitro Suholitki-Sobčuk za “Pamfir”, a za glumu Hejs Naber za ulogu u filmu “Priča moje žene”.

Pobednički film “Stric”, kako je istakao žiri, donosi jednu naizgled ekscentričnu priču o teskobi koja je ne samo univerzalna već podstiče svakoga od nas da se posle gledanja tog filma upitamo da li smo i mi u nečijem zatočeništvu, i što je još važnije, da li smo u stanju da živimo u slobodi.

“Precizan rediteljski koncept, izuzetna vizuelna kultura direktora fotografije Miloša Jaćimovića i idejno bogat scenario sa snažnim preokretima dali su osnov glumcima da nastupe kao neraskidivi ansambl koji savršeno funkcioniše zajedno, kao porodica. Tolstoj je rekao da sve srećne porodice liče jedna na drugu. Porodica iz filma ‘Stric’ nije srećna, ali je zaslužila nagradu za najbolji film ‘Dunavska lađa’ na jubilarnom, petom izdanju Dunav film festa”, istakao je žiri.

Milan Stojanović Foto: Nenad Živanović

Nagradu je primio koproducent filma “Stric” Milan Stojanović, a dobitnici nagrade za režiju Laslo Čuja i Dmitro Suholitki-Sobčuk publici su se obratili putem video poruke, kao i glumac Hejs Naber.

Bonus video: Mikelsen sa fanovima u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare