Duško Radović Foto: RTS

Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja pesnika Dušana Radovića i 130 godina Srpske književne zadruge održan je skup pod nazivom "Stranica o Dušanu Radoviću".

Učestvovalo je oko 20 savremenika i prijatelja, pisaca, profesora i tumača koji su, svako iz svog aspekta, govorili o velikom pesniku i književniku za decu – njegovom životu, pesmama, aforizmima, kritici društva…

Među njima su bili Matija Bećković i Ljubivoje Ršumović koji je rekao da je Dušan Radović ostavio veliko nasleđe budućim piscima za mlade ljude, kako je Konfučije svojevremeno nazivao decu.

– Možemo reći da je on ostavio Dušanov zakonik o tome kako treba pisati za decu. On je u jednom delu knjige, koju su svojevremeno izdale Knjizevne novine, napisao da je važna vedrina, odnosno da treba pisati jednostavno, jasno, čitko, plemenito… bezmalo biti saradnik sunca – rekao je Ršumović i dodao da je ta sintagma „saradnik sunca“ ostala kao simbol stvaranja za decu.

Ljubivoje Ršumović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako je naveo, Radović je govorio da za decu treba pisati kao za odrasle, samo mnogo bolje.

– To znači upravo ono što je rekao – da pesma, priča bude vedra, da bude napisana jednostavno, čitko i da propagira vrline i osobine koje inače krase mlade ljude – rekao je Ršumović.

Glavni urednik Srpske književne zadruge Dragan Lakićević rekao je da su povodom obeležavanja 130 godina te ustanove već održali programe na Kosovu i Metohiji i u Banjaluci, da će ići i u Crnu Goru, te da planiraju i veliku akademiju u Narodnom pozorištu.

Duško Radović Foto: RTS

– Ove godine će izaći i jubilarno „Plavo kolo“ sa povećanim brojem autora i knjiga. Uz luksuzno i posebno izdanje „Plavog kola“ će izaći i drugo, skupoceno izdanje izabranih pesama Dušana Radovića koje smo objavili ranije, a sada ćemo ga ponoviti sa zlatnim slovima – rekao je Lakićević.

Podsetio je da je Dušan Radović od 1970. godine autor Srpske književne zadruge gde je, dodao je, objavio veliki broj knjiga.

Asistent na Filološkom fakultetu u Beogradu Milica Kecojević je istakla da je Dušan Radović dao značajan doprinos razvoju dramskog stvaralaštva za decu koji je, dodala je, bio gotovo jednak onome koliko je doprineo i razvoju moderne srpske poezije.

Na skupu su učestvovali Milan Aleksić, Duško Babić, Radivoje Bojičić, Nikola Vujčić, Valentina Vukmirović Stefanović, Aleksandra Žeželj Kocić…

Bonus video: Ljubivoje Ršumović kazuje stihove svoje pesme „Domovina se brani lepotom“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar