Sting Foto:Christophe Gateau / AFP / Profimedia

Žalim danas što sam 2007. godine ponovo okupio grupu "Polis". Bila je to vežba iz nostalgije, izjavio je slavni britanski muzičar Sting.

Jedan od najuspešnijih sastava s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina prošlog veka „Polis“ posle dve decenije pauze okupio se ponovo 2007. kako bi obeležio 30 godina od nastanka trija. Iako su na svetskoj turneji, u okviru koje su posetili i Beograd, inkasirali ogroman novac, i dobili vrlo dobre kritike Sting danas žali što je ponovo stao na scenu sa nekadašnjim kolegama.

„U to vreme sam i sam turneju nazvao vežbom iz nostalgije. Tako sam se osećao tada, a istovetno se osećam i danas“, izjavio je Sting za magazin „Riders dajdžest“.

„Polis“ na povratničkoj turneji Foto: HECTOR MATA / AFP / Profimedia

Precizirao je da smatra kako treba da bude iskren i da svima stavi do znanja kakva su njegova osećanja:

„Ovim što govorim ne želim da blatim ljude sa kojima sam bio na sceni, niti to kako su se stvari odvijale na turneji i na kraju ispale. Prosto, zažalio sam na kraju. Da budem iskren ne želim da se sećam svega“.

Nije želeo da ulazi u detalje svoje karijere sa bendom „Polis“, istakavši da prosto uživa u ulozi solo umetnika.

„Ima neke slobode u tome kada ste solo umetnik. Nije to neko demonstriranje moći uopšte, već kreiranje muzike i stila za koje imate osećaj da vam odgovaraju”, kazao je, a onda dodatno objasnio zašto mu je bolje samom:

„Muzika u svakoj formi jeste kolaborativni proces, ali ponajviše u bendu gde ti stalno treba da uzimaš u obzir druge ljude, daleko više nego samoga sebe. A imati potpunu slobodu je za mene kao solo umetnika najveće zadovoljstvo“.

Grupa „Polis“ (Policija), osnovana 1977, tokom sedam godina objavila je pet studijskih albuma, prodavši ih u više od 50 miliona primeraka širom sveta. Samo je album „Synchronicity“, objavljen 1983, prodat u osam miliona primeraka, uz čelna mesta na američkoj i britanskoj top-listi.

Sting, pevač, glavni kantautor i basista grupe je bio taj koji je okončao život „Polisa“, a odluku da napusti bend nije mogao javnije da saopšti. Naime, na koncertu benda na njujorškom stadionu u avgustu 1983. godine otkrio je zapanjenim posetiocima da se bend razilazi.

Grupa „Polis“ na vrhuncu popularnosti Foto: ERIC FEFERBERG / AFP / Profimedia

Grupa, koju su osim Stinga činili i gitarista Endi Samers i bubnjar Stjuart Kouplend, okupila se ponovo nakon više od dve decenije ponovo radi povratničke svetske turneje koja je počela u maju 2007, a završila na jesen naredne godine. Kada je okončana, ta turneja bila je jedna od dvadesetak najisplativijih svih vremena, ostvarivši profit veći od 360 miliona dolara.

Nakon raspada „Polisa“, koji je uvršćen i u Dvoranu slavnih rokenrola, Sting se otisnuo u izuzetno uspešnu solističku karijeru.

Više puta je gostovao u Srbiji, prvi put 2006. na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Nastupao je i u Beogradskoj areni i Sava centru u tandemu sa Edinom Karamazovim, ali i sa grupom „Polis“ u okviru te turneje, od koje se sada distancira i to leta 2008. godine na Ušću.

Prisećajući se uspeha sa nekadašnjim bendom istakao je da je zabavno imati hit ploču, ali da nikada u životu nije bio motivisan uspehom na top – listama.

„Lako je da te ponese uspeh na top listama, naročito je tako bilo tokom osamdesetih, ali stvarna istina jeste da sam muziku oduvek pravio iz ljubavi i znatiželje, iako je ponekad lepo čuti svoju pesmu na radiju“.

A svoju solo karijeru ovih dana obogatio je još jednim albumom koji je nazvan jednostavno „Dueti“. I o tom albumu govorio je u intervjuu za američki radio NPR. Na albumu se nalazi 17 Stingovih pesama, od kojih su neke bile veliki hitovi, koje je rešio da publici ponudi u vidu dueta sa kolegama, kao što su Eni Lenoks, Meri Džej Bladž, Erik Klepton, Melodi Gardo, Herbij Henkok… Iako je većina numera stara, na albumu se nalazi i jedna sasvim nova pesma „Septembar“, koju je izveo zajedno sa italijanskim pevačem Cukerom.

Kako je priznao za NPR jedva je čekao da bar nešto novo ponudi, jer je gotovo godinu dana proveo u kući razmišljajući o svom životu:

– Pokušavao sam da shvatim koje je moje mesto u ovom svetu, osvrtao se na sve stvari koje sam uradio. I, tako dokon, preturao sam po svojoj arhivi i uvideo da sam tokom karijere uradio toliko dobrih dueta sa toliko različitih umetnika- od Šarla Aznavura do Herbija Henkoka i Erika Kleptona. I na neki način želeo sam da simbolički zaokružim godinu lokdauna povratkom u prošlost.

Sting Foto: Retna/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Na albumu se nalazi i jedan od njegovih najvećih hitova „Englishman in New York“, otpevan u duetu sa Širaz, koji je sad naslovljen „African In New York“. Otkrio je i kako je svojevremeno napisao tu numeru:

– Napisao sam je osamdesetih o svom prijatelju Kventinu Krispu. On je bio veoma poznat homoseksualac u Engleskoj, u vreme kada se to smatralo nečim strašnim, čak kažnjivim. Ali, nije se plašio i tek kada je ušao u sedmu deceniju života preselio se u Njujork, postavši jedna od najupečatljivijih figura u tom velegradu. Želeo sam da mu posvetim pesmu…

Iako je tek objavio „Duete“ uveliko piše novi album, a jedna tema, kako je otkrio američkom nacionalnom radiju, preovlađuje:

– Kako da ponovo uspostavimo veze među sobom, kako da se kulture ponovo povežu, društva, čitav svet. Cilj mi je da napravim neku vrstu mosta – objasnio je muzičar, za kraj rekavši i čemu se najviše nada:

– Ako sve prođe dobro sa vakcinacijom i kad oslabi koronavirus, da kucnem u drvo, nadam se da ću početi da se vraćam u život. Sve ovo vreme dok sam bio „slobodan“ trudio sam se da to iskoristim na najbolji mogući način. Pokušavao sam da održim tu neku samodisciplinu i da radim bar ponešto svakoga dana. A sada se najviše radujem trenutku da ponovo istegnem mišiće na sceni!

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar