Stafan Tićmi Foto:printscreen/youtube/Laguna

Nagrada Niša za književnost za decu i mlade „Maleni cvet“ za najbolju knjigu u 2023. godini pripala je Stefanu Tićmiju za knjigu „Guguto memeto“ (izdavač Imprimatur, Beograd).

Žiri u sastavu: prof. dr Danijela Kostadinović, profesor književnosti za decu (predsednica), dr Milica Aleksić, profesor književnosti za decu i Srđan V. Tešin, prozni pisac (članovi), na sednici održanoj 1. aprila u Nišu, jednoglasno je doneo odluku.

U obrazloženje žirija ističu:

„Uobličavanjem poetsko-imaginativnih, mitsko-arhetipskih, magijsko-ritualnih i alegorijsko-simboličkih slika elementima fantastike, crnog humora, satire, jeze i antiutopije, Stefan Tićmi romanom „Guguto memeto“ čini značajan iskorak iz dosadašnje tradicije srpske književnosti za decu i mlade. Prekoračivanje žanrovskih konvencija omogućava čitanje ovog dela ne samo kao romana u kojem se, tehnikom montaže, poglavlja nižu poput devet lutaka junakinje Slutke, a povezuje ih narodna bajalica iz piščevog rodnog kraja koja počiva na verovanju u magijsku moć reči da odgoni zle sile već i kao crnohumorne komedije, basme i bajkolike priče smeštene u mitski dočaran hronotop Sela na rubu razuma. U neprestanom dosluhu kako sa folklornom matricom, narodnim običajima i verovanjima, tako i sa najvećim delima fantastičke literarne prakse, Tićmi gradi začudan svet bez jasnih granica između stvarnosti i privida, gde čudesno i fantastično dolazi iz psihološke sfere, potisnutih emocija i straha dece od smrti i nepoznanica života. Pritom je narodna bajalica „guguto memeto“ autoru poslužila samo kao polazište za tvorenje autentičnog umetničkog rukopisa, a estetski dometi ostvareni su jezičkom virtuoznošću, poetizacijom tabu teme smrti koja će se u maestralno izvedenoj završnici ovog u svemu originalnog dela transformisati u univerzalnu temu ljubavi.“

Na konkurs koji je objavljen decembra 2023. godine stigle su 53 knjige iz produkcijske 2023. godine, iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. U najuži izbor žiri je uvrstio, osim nagrađene knjige, i sledeće naslove: Uroš Petrović „Bajke: drugih sedam“ (Laguna, Beograd) i Aleksandra Jovanović „Petra je stvarno otišla“ (Kreativni centar, Beograd).

Nagradu ove godine dodeljuje osmi put Grad Niš, a svečana dodela u Gradskoj kući biće organizovana tokom maja ili juna. Dodelu nagrade tehnički realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

Bonus video: Stevo Grabovac – dobitnik 70. NIN-ove nagrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar