Foto:Filip Olćan/KCB

U okviru pratećeg programa 59. Oktobarskog salona sutra u 18 časova biće upriličen razgovor sa Anom Adamović čija je postavka sa radovima Dubravke Ugrešić bila izložena u Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14).

Povod razgovora je umetnički rad – dvokanalna video-instalacija Ane Adamović „Skromna pesma” koji je svoje prvo prikazivanje imao u okviru izložbe u Salonu MSUB otvorene kao deo 59. Oktobarskog salona.

Foto: Oktobarski salon

Rad je smešten u polunapušteni enterijer beogradskog „Staklenca“, tržno-poslovnog centra podignutog na glavnom gradskom trgu 1989. godine. Izgrađen kao privremeni objekat, „Staklenac“ je tokom više od tri decenije bio dom firmi od kojih su mnoge nestale sa državom u kojoj je centar sagrađen – prvih piramidalnih banaka koje su simbolisale krah srpske ekonomije početkom devedesetih godina, dugogodišnje sedište nezavisnih medija i umetničkih organizacija, kao i restorana brze hrane, igraonica, kockarnica, bilijar klubova. Danas živi pod stalnom senkom godinama najavljivanog rušenja kako bi na njegovo mesto došla opera, galerija savremene umetnosti, zelena površina. U stvarnosti obeleženoj krizom upravo se ovakav prostor promenljive namene, sadržaja i neizvesne budućnosti, na neobičan način transformiše u estetizovanu scenografiju naše svakodnevice.

„Staklenac“ u radu nakratko postaje scena na kojoj dečji hor izvodi delove kantate “Skromna pesma za ptice” britanskog kompozitora Entonija Hopkinsa, napisane 1945. na Rozenkrojcove religiozno-mistične stihove iz 16. veka koji pozivaju na skromnost, empatiju i skrušenost pred uzvišenom prirodom simbolizovanom u „svemogućem Bogu“. Hopkins je kantatu napisao za jedan visoki odrasli glas, a u interpretaciji Ane Adamović izvode ga deca koja tradicionalno predstavljaju glas i simbol budućnosti.

Ana Adamović je vizuelna umetnica čija se praksa prvenstveno fokusira na konstrukcije istorijskih narativa, kao i kolektivnih i individualnih sećanja. Diplomirala je opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, studirala fotografiju na Institutu za umetnost u Bostonu, a doktorirala na Akademiji umetnosti u Beču. Živi i radi u Beogradu.

U razgovoru će učestovati Una Popović, kustoskinja MSUB i Zorana Đaković Minniti, umetnička direktorka 59. Oktobarskog salona i pomoćnica direktora za programe КCB.

Izložba se može posetiti do 27. februara 2023. godine,  od 12 do 20 časova (osim utorkom).

Bonus video: Otvaranje izložbe Mrđana Bajića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar