Foto: Oli SCARFF / AFP / Profimedia

Elton Džon prodaje 900 predmeta iz svog bivšeg penthausa u Atlanti počevši od 21. februara na seriji aukcija u “Kristiju”. Procenjuje se da će zaraditi više od 10 miliona dolara.

Prošle jeseni, Džon je zajedno sa suprugom i menadžerom Dejvidom Furnišem prodao njihovu rezidenciju u Atlanti od 13.000 i više kvadratnih stopa za više od 7.2 miliona dolara. Džon je kupio nekretninu 1990-ih, a sada, izveštava Njujork tajms, par konsoliduje svoju kolekciju umetničkih dela i uspomena.

Foto: Courtesy Christie’s

Najznačajniji su Džonov “Yamaha” konzervatorijumski klavir na kojem je stvorio hitove za mjuzikl “Billy Elliot” i “Aida” za 50.000 dolara; Džonov portret Džulijana Šnabela za 300.000 dolara; i Benksijev triptih iz 2017. maskiranog čoveka koji baca buket cveća za 1,5 miliona dolara.

Foto: Courtesy Christie’s

Tu su i Eltonove legendarne naočare za sunce, parafirane srebrne čizme sa platformom i kostim od slonovače i zlata iz 1970-ih koji je napravila dizajnerka Eni Rivi…

Foto: Courtesy Christie’s

Tokom svog boravka u Džordžiji, Džon je sakupio sveobuhvatnu kolekciju uključujući radove Dorotee Lange, mađarskog fotografa Andrea Kertesa, Endija Vorhola, Sindi Šerman i Roberta Mepltorpa.

Foto: Courtesy Christie’s

Njegovo interesovanje za fotografiju podstakla je lokalna galeristkinja Džejn Džekson, koja je na kraju postala direktorka “Kolekcije fotografija Ser Eltona Džona 2003”. Deo ove kolekcije bio je izložen u okviru izložbe „Radikalno oko” u Tejt Modernu 2016-17.

Dela iz Džonove kolekcije takođe su se pojavila na izložbi 2000. godine “Chorus of Light” u Visokom muzeju umetnosti u Atlanti, od kojih će mnoga uskoro biti na aukciji, uključujući dela Irvinga Pena, Ričarda Avedona i Andresa Serana.

Foto: Courtesy Christie’s

Ovo je prvi put da je veliki izbor iz kolekcije pevača otvoren za javnu prodaju od 2003. godine.

Bonus video: Fenomen zvani Elton Džon 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar