Nakon uspešne knjige "Dva jaja na oko", književnik Ljubivoje Ršumović proteklih dana završava rukopis knjige "Tri jana na oko", a ujedno i prikuplja svoje razgovore sa poznatim ličnostima nekih prošlih vremena - Desankom Maksimović, Oskarom Davičom, ali i Brankom Pešićem i Đankarlom Pajetom, koje će takođe uskoro objaviti.

Ršumović je od 1965. godine radio u redakciji programa za decu na Radio Beogradu, kao autor emisija „Utorak veče – ma šta mi reče“, „Subotom u dva“ i „Veseli utorak“. Tri godine nakon toga prešao je u Televiziju Beograd, gde je bio autor emisija za decu „Hiljadu zašto“, „Hajde da rastemo“, „Dvogled“ i „Fazoni i fore“, koja je imala preko sto četrdeset epizoda. Kao televizijski poslenik napisao je, vodio i režirao preko šest stotina emisija, a osim programa za decu, bio je autor i nekoliko dokumentarnih programa, poput serije „Dijagonale – priče o ljudima i naravima“.

U to vreme obavio je mnoštvo razgovara sa piscima, političarima i drugim ličnostima, koje su, kako kaže, imale šta da kužu.

Ljubivoje Ršumović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Odabrao sam 12 razgovora koji svedoče o jednom vremenu, ljudima i Beogradu. Među njima su ruski pesnik Jevgenij Jevtušenko, kao i italijanski pesnik Euđenio Montale koji je dobio Nobelovu nagradu. Odmah sutradan otputovao sam u Milano kako bih lično razgovarao sa njim nekon što su mu saopštili vest – kaže za Nova.rs Ljubivoje Ršumović i dodaje:

– Čitaoci će pročitati i moje razgovore sa Oskarom Davičom, Desankom Maksimović… Ali ne samo sa ljudima iz književnosti, tu je i Branko Pešić, legendarni gradonačelnik Beograda, kao i Milan Vukos kojeg smo zvali „majka umetnika“ jer je delio potkrovlja i stanove umetnicima. Takođe, nakon Milana i Montalea, otišao sam u Rim gde sam se našao sa Đankarlom Pajetom, sekretarom italijanske komunističke partije.

Na pitanje šta povezuje sve ove razgovore, kaže da je u pitanju prikaz vremena i socijalizma koji je dominirao.

– Italija je fino krenula ka levici, a kod nas je uveliko bila prisutna. Oskar Davičo mi je govorio o omladini s kojom se poistovećivao i kroz pisanje i govore. U knjizi nigde nema odgonetki šta se kasnije dogodilo, to će čitaoci znati i shvatiti iz svog iskustva. Ne mora im se sve reći. Nekada je važnije šta prećutimo – kaže Ršumović.

Bonus video: Pesnik Ljubivoje Ršumović kazuje stihove svoje pesme „Domovina se brani lepotom“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare