Foto: Matija Tošović

Prvo izvođenje predstave „NLO“ po tekstu Ivana Viripajeva, u režiji Isidore Goncić, održaće se u utorak, 11. aprila 20.30 časova, na sceni „Petar Kralj“ Ateljea 212 .

U drami, devet lica iz svih krajeva sveta u pseudo-dokumentarnom formatu govore o susretu sa vanzemaljcima i, pre svega, o tome kakve posledice je to iskustvo imalo na njihov život. Pričajući i opisujući najvažnije trenutke svog života na duhovit način, svaka od ovih ispovesti postaje putovanje u unutrašnje biće, otkrivanje neistraženih teritorija, traganje za božanskim načelom, koje je do tada izgledalo nedostižno.

Foto: Matija Tošović

Pozorište u osnovi ostaje susret sa nama samima. Ali, pošto je lakše putovati svemirom nego pronaći put do sebe, drama„NLO“ nas vodi kroz kosmos naših nemira, postavljajući pitanja koja su u suštini veća od života. Šta je stvarnost, a šta iluzija?

Dramu jednog od najznačajnijeg i najizvođenijeg savremenog ruskog autora preveo je Novica Antić. U predstavi igraju Svetozar Cvetković, Lana Adžić, Luka Grbić, Dragana Đukić, Đorđe Stojković i Svetislav Goncić.

Dramaturg je Đorđe Kosić, scenografkinja Mina Miladinović, kostimografkinja Maria Marković Milojev, kompozitorka Irena Popović, a autor videa David Jovanović.

Ivan Viripajev Foto: Anton Novoderezhkin / TASS / Profimedia

Dramski pisac, pozorišni i filmski reditelj i glumac Ivan Aleksandrovič Viripajev napisao je „NLO“ 2014, a premijerno izvođenje je bilo naredne godine u Varšavi. U režiji pisca, postavljen je i na sceni kultnog eksperimentalnog teatra „Praktika“ u Moskvi. Za film „Euforija“ osvojio je brojne nagrade među kojima je i Zlatni lav na Venecijanskom filmskom festivalu. Njegove drame se igraju širom sveta, od Južne Koreje do Njujorka, a proslavio se komadima „Snovi“, „Kiseonik“, „Život br.2“, „Iluzije“… kao i komad „Pijani“ koji je u režiji Borisa Liješevića izveden u Pozorištu Atelje 212, i nagrađen je Sterijinom nagradom za najbolju predstavu.

Bonus video: Dragana Varagić – Povratak na scenu Ateljea 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar