Mestopriča Foto: Promo/Galerija ULUS

Izložba "MESTOPRIČA" Mirjane Bobe Stojadinović biće otvorena 8. maja u Galeriji ULUS. Postavkom se umetnica osvrće na 25 godina rada.

Mirjana Boba Stojadinović predstaviće u Galeriji ULUS devet radova (fotografija, predmet, zvuk, video…).

Svi ti radovi mogu se sagledati kroz prizmu kovanice koju je umetnica izmislila – mestopriča. A ta kovanica obuhvata slojevit narativ koji Stojadinović gradi u odnosu na različite gradove u kojima je živela ili radila, otvarajući mogućnost za prostorno-iskustveni eksperiment.

– Moje viđenje dosadašnjeg rada odnosi se na percepciju umetničkog gesta koji nije materijalno postojan, međutim koji je otvarao džepove slobode za prostorno-iskustveni eksperiment kao i razmenu/deljenje iskustva sa publikom – reči su autorke.

Tokom izložbe, koja će trajati do 25. maja, biće održana autorska, ali i tematska vođenja istoričara umetnosti i kustosa Miroslava Karića i Zorana Erića, kao i umetnice i psihološkinje Gordane Belić.

Mirjana Boba Stojadinović diplomirala je slikarstvo i magistrirala crtež na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a potom magistrirala likovnu umetnost na Institutu Pit Cvart u Roterdamu i Fakultetu umetnosti u Plimutu.

Od 1998. počinje samostalno da izlaže i to u galerijama u Beogradu (SKC, DOB , Remont, FLU, Reks, Magacin MKM, Galerija Kolarca), Somboru, Zrenjaninu, Čačku, Kragujevcu, Cetinju i Zagrebu. Osmislila, organizovala i učestvovala je u brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, od Holandije, preko Italije i Nemačke, do Hrvatske.

Mirjana Boba Stojadinović je laureatkinja nagrade galerije 25. Memorijala Nadežde Petrović, a radovi joj se nalaze u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti Beograd, Telenor kolekcije srpske savremene umetnosti, Savremene galerije Zrenjanin, Narodnog muzeja Crne Gore/Cetinje, Umetničke galerije Nadežda Petrović…

Bonus video: Izložba Lavirint devedesetih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar