Foto: Kulturni centar Beograda

U okviru ciklusa “Kritičari su izabrali”, večeras u 19 časova, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograd biće otvorena izložba “Od/Do uživanja“ koju je priredila istoričarka umetnosti Maja Stanković, dobitnica Nagrade Lazar Trifunović za 2018. godine.

Šta je danas uživanje, kakva je njegova veza sa kapitalističkim formacijama moći, proizvodnjom i razmenom dobara, gde je uživanje u svetu algoritamski produkovanih potreba, generisanih želja i klišeiziranih načina za njihovo zadovoljenje, da li je uživanje hemijska reakcija, komunikacija u mozgu koja se odvija između dva ili više transmitera sa ili bez dodatnih stimulansa…

Milija Pavićević Foto: Kulturni centar Beograda

Ovo su samo neka od pitanja koja postavlja Maja Stanković, redovna profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije, na Departmanu za digitalne umetnosti, a kojima je posvećena postavka radova griupe VKS (Vokalno-kustoski sindrom), Dragane Žarevac, Neše Paripovića, Milije Pavićevića, Emilije Terzić, Predraga Terzića, Jovana Čekića i Zorice Čolić.

Ciklus “Kritičari su izabrali”, tradicionalna je izložba koja se kao recepcija kritičara savremene vizuelne umetnosti u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograd kontinuirano organizuje od 1967. godine.

Izložba “Od/Do uživanja“ je otvorena do 5. marta 2023. godine.

Bonus video: „Retrospektakl“ i jubilej Marka Nastića