Foto:promo

Devet ostvarenja biće prikazano na prvom zajedničkom regionalnom onlajn festivalu od 9. do 17. aprila po izboru selektora vodećih filmskih smotri u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu i Herceg Novom. Reditelj Stefan Ivančić, selektor Festivala autorskog filma, preporučuje filmove koje bi trebalo pogledati.

Devetodnevna smotra u sklopu Mreže festivala Jadranske regije ujedno predstavlja i prolećna izdanja Sarajevo film festivala, Zagreb film festivala, beogradskog Festivala autorskog filma i Filmskog festivala Herceg Novi. Na onlajn platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba publika će moći da vidi nagrađivane filmove, među kojima su neki prikazani na festivalima u Kanu, Berlinu i Veneciji, kao i dva klasika jugoslovenskog filma.

Stefan Ivančić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Reditelj Stefan Ivančić, jedan od selektora Festivala autorskog filma, preporučio je tri ostvarenja:

Miris poljskog cveća (1977)

– „Miris poljskog cveća“ Srđana Karanovića jedan je od najznačajnijih filmova u istoriji Jugoslovenske kinematografije, pogotovo gledano iz današnje perspektive. U vremenu kada se na filmu istražuju granice između stvarnosti i fikcije, kada živimo sve otuđenije živote, ovaj film snimljen 1977. godine veoma je savremen. Jugoslovenska kinoteka je uradila restauraciju filma, i ta kopija će biti predstavljena u okviru ovog prolećnog izdanja naša četiri festivala.

„Smrt filma, a i mog oca“ (2020)

– Izraelski film „Smrt filma, a i moga oca“, koji je imao premijeru na prošlogodišnjem izdanju Kanskog festivala, hibrid je koji se kreće između igrane i dokumentarne forme, i u tom smislu vezuje se na Karanovićev film. Kao kroz lavirint, Deni Rozenberg vodi gledaoca kroz više nivoa realnost koji se prepliću, u kojima se pojavljuju u istim ulogama i članovi njegove porodice i glumci. Na momente tragičan, na momente zabavan, ovo je film koji svedoči o moći kinematografa da zaustavi vreme i ovekoveči ljudski život.

Mladi kitolovac (2020)

– Rediteljski debi Filipa Jurijeva „Mladi kitolovac“ prikazan je prošlog novembra u okviru glavnog takmičarskog programa Festivala autorskog filma, a ovom prilikom ga predstavljamo i onlajn publici regiona. Prateći život jednog mladića iz dalekoistočnog ruskog okruga Čukotka koji traga za ljubavlju između Rusije i Amerike, Jurijev nas vodi na nadrealno putovanje kroz pejzaže na kraju sveta. Definitivno jedan od najuzbudljivijih autorskih filmova iz 2020. godine, koji je nakon premijere u Veneciji pobrao veliki broj nagrada na festivalima širom sveta.

Pored ova tri, publika u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji može da vidi i distopijsku dramu „Novi poredak“ meksičkog redatelja Mihaela Franka, nagrađenog Srebrnim lavom u Veneciji prošle godine, češki film „Sluge režima“ Ivana Ostrohovskog o epizodi iz života mladih verskih službenika rastrzanih između Katoličke crkve i vladajućeg komunističkog režima, debitantski igrani film danske autorke Žanet Nordan „Krvne veze“, klasik jugoslovenske kinematografije „Pavle Pavlović“ (1975) Puriše Đorđevića i dokumentarce hrvatskog reditelja Đure Gavrana „Jedna od nas“, o reakcijama jedne zajednice na otkriće o seksualnom zlostavljanju, te „Malu devojčicu“ francuskog sineaste Sebastijena Lifšica. Publika će moći da pogleda i razgovore sa nekim od autora filmova u programu.

Kako gledati filmove

Ostvarenja sa festivala možete gledati po ceni od četiri evra po filmu, odnosno 25 evra za ceo paket. Kada odete na onedemand.kinomeetingpoint.ba i kliknete opciju „create account“ u gornjem desnom uglu, unesete ime, prezime, i-mejl adresu i druge podatke u ponuđena polja i kreirate lozinku. Kreiranjem naloga, otvara vam se mogućnost da vidite sadržaj dostupan u zavisnosti od teritorije sa koje pristupate platformi. Izaberete film, kliknete „rent“, unesete detalja svoje bankovne kartice, i potvrdite opciju „rent“. Potom film koji ste iznajmili možete da pronađete u sekciji „My Library“. Kada pokrenete film pritiskom na „play“, film možete da gledate koliko god hoćete puta u narednih 48 sati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar