Rad na filmu "S' ljubavlju, Vinsent", Foto: EPA/MACIEJ KULCZYNSKI

Srpski slikari i artisti učestvovaće u stvaranju animiranog filma "Seljaci", adaptaciji istoimenog romana poljskog nobelovca Vladislava Rejmonta. Projekat nastaje u okviru beogradskog studija "Digitalkraft" i poljskog studija "Break Thru Films", poznatom po nagrađivanom filmu o Vinsentu van Gogu “S ljubavlju, Vinsent”, koji je svojevremeno bio nominovan za nagrade Oskar, BAFTA i Zlatni globus.

„Prvi put primenjena tehnika oslikavanja animacije učinila je da ostvarenje ‘S ljubavlju, Vinsent’ sa oduševljenjem bude prihvaćeno od strane struke i ostvari, možda najveći, komercijalni uspeh animiranog filma za odrasle i postane najuspešniji poljski film svih vremena. Upravo taj inovativni proces koju je „Break Thru“ razvio biće korišćen i za produkciju novog filma, te će srpski slikari i artisti imati priliku da se upoznaju sa ovim jedinstvenim načinom rada i budu deo sledećeg najambicioznijeg evropskog projekta,“ ističu u Srpskoj filmskoj asocijaciji.

„U novembru 2019. kontaktirali su nas producenti filma ‘S ljubavlju, Vinsent’ (Loving Vincent), Šon Bobit i Hju Velčman (dobitnik Oskara za animirani film ‘Peter and the Wolf’), iznoseći nam ideju da sa nama realizuju novi projekat pod nazivom ‘Seljaci’ – ‘The Peasants’, čiji scenario predstavlja adaptaciju istoimenog romana poljskog nobelovca Vladislava Rejmonta. Film prema scenariju i u režiji Dorote Kobjele i Hjua Velčmana takođe bi bio kreiran tehnikom animacije uljanog slikarstva. Verujem da ćemo zajedno pomeriti granice ove tehnike još fluidnijim i organskijim slikarskim postupkom i izazvati evoluciju u animaciji uljanog slikarstva pomerajući granice animiranog filma“, kaže Jelena Angelovski iz „Digitalkrafta“.

Pored dogovora o saradnji sa „Digitalkraftom“, producenti su posetili depo arhiva Narodnog muzeja u Beogradu u kome su odabrali dela slikara iz perioda akademskog realizma koja će se naći u filmu: „Vesela braća“, autora Uroša Predića, „Predeo u Bavariji“ Milana Popovića i „Prodavačica cveća“ Miloša Tenkovića.

„Vesela braća“ Uroša Predića, Foto: Wikipedia/Mihailo Grbić

„Naša ponovo oživljena kulturna baština postaće tako vidljiva kroz ovo delo, koje želi da u umetničkom i produkcijskom smislu ujedini slovenske zemlje koje karakteriše tradicija u seoskom načinu života, a Srbija stiče mogućnost da se dodatno pozicionira kroz svoju likovnu umetnost u sam centar svetske kinematografije“, kaže Milica Božanić, izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije.

„Digitalkraft“ je tim povodom otvorio poziv za prijem 15 novih članova tima, akademskih i neakademskih slikara, profesionalca u izradi reprodukcija, koji se mogu javiti do 18. septembra putem linka https://join.breakthrufilms.pl/xs/.

Tokom dve godine koliko je planirano da traje realizacija projekta, pored slikara, biće angažovano oko 20 VFX artista, dva supervizora srpskog slikarskog tima – Biserka Petrović i Vladimir Vinkić koji su bili deo filma “S Ljubavlju Vinsent”, a supervizor čitavog projekta biće Ana Pakljanac iz studija „Digitalkraft“.

Snimanje filma u trajanju od 36 dana već je započeto u Poljskoj, a ukupni budžet iznosi 4,5 miliona evra.

„‘Seljaci’ će u kinematografskom smislu biti sofisticiraniji i ambiciozniji od filma ‘S ljubavlju, Vinsent’ i označiće evoluciju u animaciji uljanog slikarstva, pomerivši još jednom granice u istoriji animiranog filma“, navode iz studija „Digitalkraft“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar