Scena iz filma "Moj jutarnji smeh", Foto: Promo/FCS

Srpski igrani film "Moj jutarnji smeh" Marka Đorđevića osvojio je "Propeler Motovuna", glavnu nagradu Motovun film festivala, kao i priznanje žirija kritike FIPRESCI.

Članovi glavnog žirija, Lana Barić, Goran Bogdan i Nina Violić, ocenili su da je Đorđevićev dugometražni prvenac „izuzetno filmsko ostvarenje, istovremeno duhovito i bolno“, preneli su hrvatski mediji.

Radnja prati tridesetogodišnjaka koji je još nevin, živi s ocem alkoholičarom i zaštitnički nastrojenom majkom, a svoj „problem“ pokušava da reši kod vidovnjaka.

Glavnu ulogu tumači Filip Đurić, Nebojša Glogovac je ostvario upečatljivu sporednu ulogu vidovnjaka i to je jedno od njegovih poslednjih pojavljivanja na filmu. U glumačkoj ekipi su i Jasna Đuričić, Ivana Vuković, Bratislav Slavković, Stefan Trifunović, Momčilo Simić, Snežana Tatalović, Sonja Isailović i drugi.

Žiri je istakao da se reditelj „bavio vrlo intimnom temom, da je uspeo da pomeri granice očekivanog i omogućio glumcima potragu prema nepoznatom“.

„Tako je stvorio vrlo autentičan i hrabar film koji gledamo aktivno, čas smejući se, čas osećajući nelagodnost“, navedeno je u obrazloženju nagrade.

Posebno priznanje dodeljeno je glumcima Filipu Đuriću i Ivani Vuković za „nepredvidljivu, nesebičnu kreatvnu suigru u kojoj su pruživši jedan drugome poverenje prešli granice očekivanog, doslovnog robovanja kontinuitetu likova i dopustili sebi i partneru da u nepoznatom dođu do vrlo intimnih iracionalnih rešenja“.

FIPRESCI žiri, u sastavu Sanjin Pejković, Masimo Leči i Robert Tabula, nagradio je isti film za „inteligentno minimalistički prikaz balkanske nelagode i za nijansirana i često uzbudljiva glumačka ostvarenja“.

Film je imao domaću premijeru na Festivalu autorskog filma u Beogradu krajem prošle godine, a internacionalnu u zvaničnom programu 49. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu.

U okviru Motovun festivala biće prikazan i danas, a nakon projekcije očekuje se razgovor s rediteljem Markom Đorđevićem i glavnim glumcem Filipom Đurićem.

Motovun film festival završava danas svoje ovogodišnje, zbog epidemije koronavirusa, putujuće izdanje nakon projekcija u 25 gradova širom Hrvatske.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar