Nebojša Glogovac u filmu "Moj jutarnji smeh", Foto: Promo/FCS

Igrani film „Moj jutarnji smeh“ scenariste i reditelja Marka Đorđevića, u kome je Nebojša Glogovac ostvario upečatljivu sporednu ulogu vidovnjaka, biće prikazan u takmičarskom programu Filmskog festivala "goEAST" u Visbadenu, jednom od naznačajnijih festivala istočnoevropskog i centralnoevropskog filma na tlu Zapadne Evrope.

Organizatori festivala, koji traje već 20 godina, odlučili su da zbog pandemije koronavirusa održe „hibridno izdanje“ tako da žiri pogleda sve izabrane filmove od 5. do 11. maja na internetu, a publika u bioskopu u novembru.

Novčani iznosi svih nagrada ove godine biće ravnopravno podeljeni na sve filmove koji učestvuju u takmičarskim programima, dok će u novembru biti dodeljana novopokrenuta nagrada publike za najbolje ostvarenje.

Film „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića imao je domaću premijeru na Festivalu autorskog filma u Beogradu krajem prošle godine, a internacionalnu u zvaničnom programu 49. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu.

Insert iz filma „Moj jutarnji smeh“, Foto: Promo/FCS

Nagrađen je na Festivalu autorskog filma u Beogradu, Pančevo Film Festivala i Šumadijskom internacionalnom filmskom festivalu u Kragujevcu.

„Moj jutarnji smeh“ je priča o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost.

U širem smislu, film govori o generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“ i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti, ističu u Filmskom centru Srbije.

Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

– Ideja za ovaj film mi je došla kada sam iz čiste radoznalosti otišao kod lokalnog vidovnjaka. Razgovor ni najmanje nije tekao u pravcu u kom sam ja to očekivao. On, vidovnjak, je proveo podosta vremena ne predviđajući budućnost, već pričajući o mom seksualnom životu. Neke stvari koje je on izgovorio su bile istinite, neke nisu, ali reči koje je koristio i strast sa kojom ih je izgovarao su bili tako snažni da sam ih, čim sam stigao nazad kući, zapisao, strahujući da bih mogao da ih zaboravim. Tu je sve otpočelo  – objasnio je Đorđević svojevremeno kako je dobio ideju za film.

– Ubrzo sam krenuo da se prisećam prizora, kako iz mog tako i iz života ljudi iz mog okruženja, prizora koji su po autentičnosti mogli da se mere sa tom „scenom sa vidovnjakom“. Onda sam, kada je scenario bio završen, shvatio da sve scene govore o mladom čoveku koji se bori sa sumnjom u samoga sebe i sa po njega veoma stresnim i neprijatnim situacijama – dodao je Đorđević.

Glavnu ulogu, Dejana, tumači Filip Đurić. Njegove partnerke su Jasna Đuričić i Ivana Vuković, a pored Glogovca igraju i Bratislav Slavković, Stefan Trifunović, Momčilo Simić, Snežana Tatalović, Sonja Isailović i drugi.

 

Producent je Miloš Pušić, direktor fotografije Stefan Milosavljević, kostimograf Lila Vuković, a scenograf Marija Kojić..

Film je nastao u koprodukciji kuća „Altertise“ i „Cinnerent“, a uz podršku Filmskog centra Srbije i Grada Kragujevca.

Film traje 94 minuta i preko Mreže kino prikazivača Srbije prikazan je u bioskopima i kulturnim centrima širom naše zemlje.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar