Srećna Nova, Jivu
Foto: Promo

17. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “Sedam veličanstvenih” biće održan od 2. do 6. oktobra u Kombank Dvorani, a manifestaciju će otvoriti nagrađivani film “Srećna nova, Jivu” srpskog reditelja Mladena Kovačevića, najavio je organizator.

Kako je naglasio autor, iako je radnja filma smeštena u grad Jivu na istoku Kine, film zapravo nije o toj zemlji, već o snovima ljudi, o svemu onome od čega nastaje san o Kini.

“Još pre nego što sam čuo za grad Jivu, imao sam želju da snimim film u Kini, ali ne da pokušam da prikažem razne kontraverze o toj zemlji, istaknem pozitivne ili negativne strane, već da uradim priču o običnim ljudima”, objasnio je reditelj Kovačević.

Srećna Nova, Jivu
Foto: Promo

Direktori festivala Svetlana i Zoran Popović ukazali su na činjenicu da je predstojeće 17. izdanje veoma komplikovano, u sred nepovoljne situacije sa korona virusom, a da je prethodno nekim čudom uopšte uspelo da se realizuje.

Za sve naslove kažu da su najbolji moderni evropski dokumentarci u ovom trenutku, bez popularnosti, atraktivnosti, komercijalnog učinka, već da predstavljaju pravu umetnost.

“Filmovi donose uvek nešto lekovito, pomažu nam da naučimo nešto o sebi i svom životu, dodiruju suštinu čoveka i života, te podsećaju šta je danas važno”, rekao je Zoran Popović.

U nedelju, 3. oktobra na programu festivala su dva filma “Škola nade” Mohameda El Abudija (Finska, Francuska, Maroko, SAD 2020) i “Kuća filmskog autora” (Velika Britanija 2020) Marka Isaksa. Prvi film opisuje situaciju mladog učitelja koji u nepreglednoj pustinji Maroko, gde ljudi žive pod šatorima, pokušava da stvori školu za decu kojoj rođenjem nije namenjeno da uče. “Kuća filmskog autora” je maestralni rad jednog od najznačajnijih dokumentarističkih autora Velike Britanije Marka Isaksa.

Drama “Čovek koji slika kapi vode” (Francuska, Južna Koreja 2021) rediteljskog tandema – Oan Kim i Brižit Bujo, na programu je 4. oktobra, i predstavlja priču koja publiku uvodi u tamne unutrašnje prostore čoveka razapetog između Koreje i Francuske.

Sledeće večeri, 5. oktobra će biti prikazan “Više od 100” (Holandija, Belgija, Norveška 2020) autorke Hedi Honigman, koja je filmskim jezikom zabeležila ljude u drugom veku svog života.

Istog dana sledi rumunski film “Sveti otac” Andreja Daskaleskua kao duboko lićna drama autora, dok je naredna, poslednja noć festivala 6. oktobra rezervisana za “Predsednika” (2021) Kamile Nilson.

Ova koprodukcija Danske, SAD, Norveške i Zimbabvea doživela je uspeh kada je nagrađena na “Sandens” festivalu osnivača Roberta Redforda, kao najbolji “sinema-verite” dokumentarac.

Poslednjeg dana, kako su najavili organizatori, biće prikazan i osmi film „Kroćenje“ Saloma Džašija, na specijalnoj projekciji pre navedenog „Predsednika“. Taj 80-minutni film nastao ove godine u koprodukciji Gruzije, Švajcarske i Nemačke na poseban način obeležio je festivale upravo u Sandensu i Berlinu kao poetski krik za spas prirode i planete, sniman u ruralnim prostorima Gruzije.

Svi filmovi imaju titlove na srpskom i engleskom jeziku, a ulaznice su već u prodaji  na blagajnama Kombank Dvorane.

Bonus video: Milan Glavaški, frontmen benda Rebel Star, uoči izlaska novog singla „Početak i kraj“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar