Foto: Đorđe Tomić

Prvo izvođenje predstave u sezoni 2023/2024 u Operi i Teatru Madlenianum biće drama “Godišnjica“ Rebeke Vilhajt i u režiji Petra Jovanovića, najavili su iz ovog pozorišta.

Predstava „Godišnjica“, u prevodu Olivere Đorđević, govori o važnim i prelomnim životnim pitanjima -Hoćemo li život proživeti po pravilima koje je neko napisao za nas? Hoćemo li ući u formu života koju su nam skrojili naši roditelji ili neki drugi autoriteti? Hoćemo li pristati da budemo u konvencijama odrekavši se onoga što nam srce govori?

Foto: Đorđe Tomić

Ovaj komad govori o nevesti koja se ne pojavljuje pred oltarom, a njeni roditelji su na ivici nervnog sloma… Venčanje koje je umalo otkazano, brak koji zamalo nije sklopljen, i neočekivani preokret u poslednjem trenutku. Priča prati događaje posle četvrt veka, na dan proslave godišnjice braka, na istom mestu, u istom hotelu, u istoj sobi, sa istim ljudima… Ili nisu isti…? I da li je isti i njihov brak? Ima li šta istinski da se slavi? Ili bi i ovog puta, neočekivano, nešto moglo da krene naopako?

Radnja drame se dešava u Njujorku tokom 1968. godine, u vremenu velikih društvenih promena u Americi, kao i celom svetu, kada bila previranja protiv ustaljenih društvenih normi. Glavna junakinja Mimsi iznajmljuje isti hotelski apartman sa željom da proslavi godišnjicu braka sa Semom i „rekonstruiše“ njihovu prvu bračnu noć. Međutim, uskoro shvatamo da njihov brak nije srećan kao što smo očekivali.

Foto: Promo

Ova komedija je puna topline i bavi se temom koja se tiče svih generacija. I onima koji su pred brakom, i onima koji su pred venčanjima svoje dece, a ponajviše onima koji su na nekoj bračnoj raskrsnici.

U autorskom timu su reditelj Petar Jovanović, scenograf Damjan Paranosić, kostimograf Milica Grbić Komazec i kompozitor Bojan Milinković. Za scenski pokret zadužen je Danilo Milovanović, a za scenski govor Milica Janketić. Dizajner svetla je Srđan Jovanović.

Glavna junakinja komada Mimsi poverena je glumici Vanji Milačić, a igraju i Ljubinka Klarić, Srđan Karanović, Stefan Bundalo, Tamara Aleksić i Ljubomir Bulajić.

Bonus video: Vanja MIlačić – Moj muž je moja stega

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar